Doneer nu Gratis magazine

Symptomen longontsteking bij kind

De belangrijkste symptomen van een longontsteking zijn: hoesten, koorts en een snelle ademhaling. De meeste kinderen zijn behoorlijk ziek van een longontsteking. 

veel voorkomende symptomen zijn:
  • benauwdheid of kortademigheid
  • ophoesten van slijm, soms met wat bloed
  • vermoeidheid
  • koorts
  • rillen en klappertanden
  • minder actief
  • slecht drinken

Symptomen variëren per kind.

Naar de dokter

Vermoedt u dat uw kind een longontsteking heeft? Waarschuw dan de huisarts. Hij doet lichamelijk onderzoek. Hij kijkt naar de ademhaling en luistert met de stethoscoop naar de longen van uw kind. Hij zal u vragen welke klachten er zijn en hoe lang uw kind deze al heeft. Als de huisarts de diagnose longontsteking stelt, schrijft hij een behandeling met antibiotica voor.

Aanvullend onderzoek

Bij kinderen wordt over het algemeen geen extra onderzoek gedaan, zoals een röntgenfoto of bloedonderzoek. Bij een kind dat vaker een longontsteking heeft gehad, doet de kinderarts dit wel.

Besmettelijk of niet?

Een longontsteking is meestal niet erg besmettelijk. Als de oorzaak een virus is, dan vindt besmetting vaak plaats via de handen. Zorg dus dat iedereen die het kind verzorgt, goed de handen wast om verspreiding te voorkomen.

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl