Doneer nu Gratis magazine

Allergische Bronchopulmonale Aspergillose

Allergische bronchopulmonale aspergillose (ABPA) is een allergische reactie van de longen op een schimmel. Het is een zeldzame ziekte en kan voorkomen bij mensen met ernstig astma en cystic fibrosis (CF). Anders dan bij een allergische reactie op bijvoorbeeld huisdieren, treedt er bij ABPA meer schade op in de long. 

De schimmel Aspergillus komt bijna overal voor en geeft bij gezonde mensen geen problemen. Maar bij mensen met ernstig astma of CF kan dit een ernstige allergische reactie oproepen.

Klachten

De meest voorkomende klachten bij ABPA zijn: :

  • benauwdheid met piepende ademhaling
  • hoesten
  • slijm ophoesten
  • soms bloed ophoesten
  • koorts (bij acute verergering)
  • ziek gevoel
     
Diagnose

Een diagnose is soms moeilijk te stellen, omdat de klachten lijken op een astma-aanval. Als uw arts vermoedt dat u ABPA heeft, dan zal hij meerdere onderzoeken doen om dit vast te stellen. Zo kan hij opgehoest slijm onderzoeken op de schimmel Aspergillus, maar dit is niet voldoende. Zelfs als er uit dit onderzoek blijkt dat de schimmel niet aanwezig is, kan er toch een allergische reactie zijn. En als de schimmel wel aanwezig is, dan zegt dat nog niks over de reactie van uw lichaam hierop. Uw arts zal dan ook aanvullende onderzoeken doen zoals bloedonderzoek, een allergiehuidtest, een longfunctieonderzoek, een longfoto en CT-scan.

Behandeling

Soms komt de ABPA spontaan tot rust. Maar omdat er bij een ABPA schade in uw longen kan ontstaan, is een behandeling met medicijnen wel nodig. Het is echter lastig om de schimmel in uw lichaam te bestrijden, omdat deze zoveel voorkomt. De behandeling zal daarom vaak bestaan uit een combinatie van antischimmelmiddelen en corticosteroïden om de allergische reactie van het lichaam te onderdrukken. Zo nemen de klachten af. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212