Zeker van je zorg bij stoppen met roken

Programma’s om te stoppen met roken worden vergoed uit de basisverzekering. Volg je een stoppen-met-roken-programma, dan worden ook hulpmiddelen vergoed, zoals medicijnen of nicotinevervangers.

Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop

Zorgverzekeraars brengen geen eigen risico in rekening voor eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s bij gecontracteerde zorgaanbieders. Eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s betekent hulp of begeleiding vanuit eerstelijnszorg, zoals bijvoorbeeld de huisarts.    

Dit betreft dan zowel de gedragsmatige ondersteuning, eventuele nicotine vervangers en de medicijnen bij stoppen met roken. Medicijnen worden alléén vrijgesteld van het eigen risico als deze worden gecombineerd met gedragsmatige begeleiding en daarmee expliciet onderdeel zijn van een stoppen-met-roken-programma. Informeer naar de mogelijkheden bij je huisarts.

Bewezen effectief

Vanuit de basisverzekering worden alle programma’s vergoed om te stoppen met roken, waarvan bewezen is dat ze helpen. Per jaar krijg je één stoppen-met-rokenprogramma vergoed. Welk programma wordt vergoed, kan verschillen per zorgverzekeraar. Wil je meer weten over de vergoeding en voorwaarden bij stoppen met roken-programma's? Kijk dan op ikstopnu.nl/stoppen-met-roken-vergoeding. Ook voor informatie over de verschillende programma's kun je terecht op de website ikstopnu.nl.

Nicotinevervangende middelen

Als je een stoppen-met-rokenprogramma volgt, krijg je behalve de cursus ook hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zoals medicijnen of nicotine vervangende middelen vergoed, als je arts deze heeft voorgeschreven. Goed om te weten: heeft je apotheker of leverancier speciaal voor deze medicijnen een contract met je verzekeraar? Als er geen contract voor deze medicijnen is met je zorgverzekeraar, worden de medicijnen niet vergoed.

Voor advies op maat in jouw situatie, kun je contact opnemen met Alpina (voorheen Heilbron).
Ook kun je gebruik maken van de gratis stoplijn: 0800 - 1995. Hier kun je gericht advies krijgen om van een rookvrij leven te genieten. 

Dit nummer staat op de pakjes sigaretten en shag en hoort bij de website www.ikstopnu.nl.

Meer lezen over je zorgverzekering?

Lees op onze overzichtspagina de informatie die je nodig hebt.

Ga terug naar de overzichtspagina
Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop