Zeker van je belastingen

Bepaalde ziektekosten mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt daardoor minder belasting. En misschien heb je recht op een tegemoetkoming in je zorgkosten. Je kunt ook bekijken wat een persoonsgebonden budget (pgb) voor je belastingen betekent.

Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop

Aftrek zorgkosten

Maak je veel kosten door je longziekte? Als je zorgkosten hebt, mag je bepaalde kosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Dit zijn de zogenaamde specifieke zorgkosten. Je moet aan bepaalde voorwaarden, zoals een drempelbedrag, voldoen om zorgkosten te mogen aftrekken. Je mag soms ook de kosten aftrekken die je voor anderen maakt. 

Specifieke zorgkosten zijn ziektekosten zoals kosten voor medicijnen, maar bijvoorbeeld ook kosten voor hulpmiddelen. In het overzicht zorgkosten van de belastingdienst zie je per jaar welke kosten aftrekbaar zijn.

Tegemoetkoming specifieke zorgkosten

Heb je uitgaven voor specifieke zorgkosten afgetrokken in je aangifte inkomstenbelasting en heb je hierdoor weinig of geen belasting betaald? Misschien heb je dan recht op een tegemoetkoming in de specifieke zorgkosten. De voorwaarden kun je nalezen op de website van de belastingdienst.

Persoonsgebonden budget - zorg krijgen en verlenen 

Als je zorg krijgt vanuit een pgb 
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee je zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Je bepaalt dan zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven. Je betaalt zelf geen belasting over het pgb-bedrag dat je krijgt. Het bedrag dat de zorgverlener ontvangt, is voor hem inkomen en daarover betaalt hij o.a. inkomstenbelasting. 

Als je zorg geeft vanuit een pgb 
Help of verzorg je iemand en word je daarvoor betaald? Dan ben je zorgverlener. Over de bedragen die je ontvangt, betaal je inkomstenbelasting. Dat geldt ook als je werkgever/budgethouder een naaste is.

Tips en meer informatie 

Tip: houd altijd een administratie bij om niet voor verassingen te komen staan. Bewaar in ieder geval altijd de facturen.

Voor meer informatie over de aftrek van zorgkosten kun je kijken op www.meerkosten.nl. Deze site is van Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte waar Longfonds ook bij is aangesloten. Heb je vragen over dit onderwerp? Dan kun je terecht bij het meldpunt van Iederin.

Gratis adviesgesprek

Voor advies op maat in jouw situatie, kun je contact opnemen met Heilbron via 088 – 121 02 12. Of stuur een mail naar: longfonds@heilbron.nl.

Lees meer

Meer lezen over je zorgverzekering?

Lees op onze overzichtspagina de informatie die je nodig hebt.

Ga terug naar de overzichtspagina
Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop