Zeker van je belastingen

Bepaalde ziektekosten mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt daardoor minder belasting. En misschien heb je recht op een tegemoetkoming in je zorgkosten. Je kunt ook bekijken wat een persoonsgebonden budget (pgb) voor je belastingen betekent.

Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop

Aftrek zorgkosten

Maak je veel kosten door je longziekte? Als je zorgkosten hebt, mag je bepaalde kosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Dit zijn de zogenaamde specifieke zorgkosten, ook wel ‘meerkosten’ genoemd. Voorbeelden van dit soort kosten zijn: vervoer naar het ziekenhuis, medicijnen op doktersvoorschrift, hulpmiddelen en extra uitgaven voor kleding en beddengoed.

In het overzicht zorgkosten van de belastingdienst zie je per jaar welke kosten aftrekbaar zijn.

Je kunt deze meerkosten aftrekken van de belasting als ze niet door de zorgverzekering worden vergoed, en niet onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), eigen bijdrage of het eigen risico vallen.

Heb je een laag inkomen? Geen teruggaaf maar tegemoetkoming

Heb je uitgaven voor specifieke zorgkosten afgetrokken in je aangifte inkomstenbelasting en heb je hierdoor weinig of geen belasting betaald? Misschien heb je dan recht op een tegemoetkoming in de specifieke zorgkosten.

Want speciaal voor mensen met een laag inkomen is er geen teruggaaf maar een tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om dieetkosten of om kosten voor woningaanpassing in verband met ziekte. Je gemeente voert deze regelingen uit. Alle gemeenten hebben een loket waar je terecht kunt voor meer informatie. Krijg je een tegemoetkoming? Dan mag je vaak de kosten waarvoor je een vergoeding hebt gekregen niet meer voor belastingaftrek opgeven.

De voorwaarden kun je nalezen op de website van de belastingdienst.

Persoonsgebonden budget - zorg krijgen en verlenen 

Als je zorg krijgt vanuit een pgb 
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee je zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Je bepaalt dan zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven. Je betaalt zelf geen belasting over het pgb-bedrag dat je krijgt. Het bedrag dat de zorgverlener ontvangt, is voor hem inkomen en daarover betaalt hij o.a. inkomstenbelasting. 

Als je zorg geeft vanuit een pgb 
Help of verzorg je iemand en word je daarvoor betaald? Dan ben je zorgverlener. Over de bedragen die je ontvangt, betaal je inkomstenbelasting. Dat geldt ook als je werkgever/budgethouder een naaste is.

Tips en meer informatie 

Tip: houd altijd een administratie bij om niet voor verassingen te komen staan. Bewaar in ieder geval altijd de facturen.

Voor meer informatie over de aftrek van zorgkosten kun je kijken op www.meerkosten.nl. Deze site is van Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte waar Longfonds ook bij is aangesloten. Heb je vragen over dit onderwerp? Dan kun je terecht bij het meldpunt van Iederin.

Gratis adviesgesprek

Voor advies op maat in jouw situatie, kun je contact opnemen met Alpina (voorheen Heilbron) via 088 – 121 02 12. Of stuur een mail naar: longfonds@alpina.nl.

Lees meer

Meer lezen over je zorgverzekering?

Lees op onze overzichtspagina de informatie die je nodig hebt.

Ga terug naar de overzichtspagina
Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop