Doneer nu Gratis magazine
Mariëtte Scholma Ik merk dat mensen met een longziekte zich minder in het openbaar durven te laten zien

Webinar: Hoe ziet de reguliere longzorg eruit in coronatijd?

Hoe verlopen afspraken voor mijn longziekte bij mijn vaste zorgverlener in coronatijd? Moet ik met een longziekte mijn medicatie aanpassen? Wanneer weet ik of mijn klachten horen bij mijn longaandoening of wijzen op corona? Voor veel mensen met een longziekte is de huidige coronacrisis een extra spannende tijd die gepaard gaat met vragen over hun zorg. Voor deze mensen, hun naasten en andere belangstellenden organiseert het Longfonds een gratis webinar. Mariëtte Scholma geeft tijdens deze digitale bijeenkomst een lezing over de gevolgen van het coronavirus op de zorg voor mensen met een longaandoening en beantwoordt vragen van de deelnemers.

Over Mariëtte Scholma

Mariëtte Scholma is verpleegkundig specialist longziekten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

Kijk het webinar terug
Webinar: Reguliere longzorg in coronatijd - Duur: 49:30 Door verpleegkundig specialist Longziekten Mariëtte Scholma
  • Türkçe
  • العربية
Meest gestelde vragen en antwoorden van Mariëtte scholma

Opgetekend 22 september 2020

Heb je vragen over jouw persoonlijke behandeling? Stel deze dan aan je eigen zorgverlener.

Ga voor de meeste actuele vragen en antwoorden rondom corona naar Longfonds.nl (over longziekte en corona) of Coronalongplein (over klachten en herstel na corona).
 

1. Welke maatregelen zijn genomen om een longfunctieonderzoek veilig uit te voeren?

Hiervoor heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap richtlijnen ontwikkeld. Deze zijn te vinden op de sites van de beroepsverenigingen. Met deze richtlijnen mag je er van uitgaan dat de longfunctieonderzoeken veilig worden uitgevoerd.

2. Veel patiënten hebben het longaanval-actieplan ingevuld voor coronatijd. Kunnen ze deze nog steeds gebruiken? Bijvoorbeeld: hoe ga je om met de oranje fase?

Het longaanval-actieplan kan nog steeds gebruikt worden. Mochten de klachten die je ervaart veranderd zijn of toenemen dan is het wellicht verstandig om met de behandelaar met wie je het plan hebt gemaakt eens te evalueren.

De oranje fase is de fase van meer klachten. In principe kun je gewoon handelen volgens de afspraken die je met jouw behandelaar hebt opgesteld. Bij twijfel is het belangrijk contact te zoeken met jouw behandelaar.

3. Ik gebruik zuurstof vanwege mijn longziekte. Het komt de laatste tijd vaker voor dat mijn saturatie/zuurstofgehalte daalt. Kan ik mijn zuurstof zelf aanpassen of raad je aan om hiervoor naar de poli te gaan?

Zuurstof is een medische behandeling, voorgeschreven door een medisch specialist. De hoeveelheid is ook voorgeschreven, mede omdat dit afhankelijk is van jouw longziekte. Ik raad je zeker aan om hiervoor contact te zoeken met jouw medisch specialist.

4. Ik vind de telefonische afspraken lastig, heb vaak meer vragen achteraf dan tijdens een face to face gesprek. Heb je tips, naast het vooraf opschrijven van de vragen, hoe ik dit kan opvangen tijdens het telefonisch gesprek?

Ik raad je aan om te vragen naar de mogelijkheden van direct contact met jouw zorgverlener. Zo kun je na het telefonische gesprek opnieuw contact leggen over vragen die zijn blijven liggen. Verder raad ik je aan bij jouw zorgverlener aan te geven dat je liever een face to face gesprek hebt.

5. De longzorg is door corona veranderd. Welke veranderingen vind jij positief en wat wil je behouden uit de tijd voor corona?

Ik hoop dat het persoonlijke contact behouden blijft en dat patiënten een vaste behandelaar houden. Beeldbellen vind ik een prachtige uitvinding. Ik zie de patiënt en zijn directe omgeving. De minder mobiele patiënt kan ik wel in de ogen kijken, deze hoeft niet onnodig naar het ziekenhuis te komen.

6. Wie komt in aanmerking voor een pneumakokken vaccinatie?

Daarvoor verwijs ik naar de site van het RIVM, daar wordt het uitgebreid besproken.

7. Is het voor longpatiënten van belang om de griepprik te halen?

Zeker. Bij griep, een virus, krijgen we vaak problemen met de luchtwegen. Om te voorkomen dat dit bij de longpatiënt leidt tot een forse longaanval is vaccinatie van belang. Hiermee hopen we een ernstige longaanval te voorkomen.

8. Loop ik als longpatiënt meer risico op corona dan mijn echtgenoot die wel buiten komt en geen longziekte heeft?

Zie antwoord Frits Franssen (webinar 1): Nee, onderzoek laat zien dat mensen met COPD en astma niet meer risico lopen op het krijgen van corona. Ook voor andere longziekten is niet aangetoond dat het risico op infectie verhoogd is. Het is wel bekend dat mensen met COPD die COVID-19 krijgen vaak te maken hebben met een ernstiger beloop en de verwachting is dat dat ook voor andere longziekten geldt.

9. Kan ik ondanks mijn longziekte op controle bij de tandarts of is het verstandiger dit uit te stellen?

Je kunt prima op controle. Ook de tandarts houdt zich aan de richtlijnen.

10. Het valt mij op dat coronamaatregelen per ziekenhuis verschillend kunnen zijn. Bijvoorbeeld wel/geen mondkapje. Hoe komt dit?

Ziekenhuizen bepalen zelf hun beleid. Men houdt zich aan de richtlijnen die opgesteld zijn door het RIVM, maar er zijn ziekenhuizen die daar zelf nog extra regels aan toevoegen.

11. De jaarlijkse longfunctietest is vanwege corona een aantal keer uitgesteld. Is testen voor mij veilig?

Testen is veilig. Echter er wordt alleen getest indien dit noodzakelijk geacht wordt door de behandelaar. 

Controles zijn wel zinvol maar het is niet altijd nodig om dan ook een test te doen.

Meer over Longfonds Webinars

Wil je één van onze webinars terugkijken én op de hoogte blijven van de online lezingen die nog komen gaan? Bekijk dan onze webinarpagina. 

Naar de webinarpagina
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212