Doneer nu Gratis magazine
Dr. Frits Franssen, longarts bij CIRO en MUMC+ Voor veel longpatiënten is de coronacrisis een extra spannende tijd

Webinar: Gevolgen van COVID-19 voor mensen met een longziekte

Heb je met een longaandoening een grotere kans om ziek te worden door corona? Word je ernstiger ziek dan mensen zonder een chronische longziekte? En wat zijn de mogelijke gevolgen op de lange termijn? Voor veel mensen met een longziekte is de coronacrisis een extra spannende tijd vol onzekerheden. Voor hen, hun naasten en andere belangstellenden organiseerde Longfonds op donderdag 9 juli (19.00-20.00) dit webinar.

Over dr. Frits Franssen

Dr. Frits Franssen, longarts bij CIRO en MUMC+, gaf tijdens deze digitale bijeenkomst een lezing over de gevolgen van het coronavirus op mensen met een longziekte. Hij besprak daarin verschillende corona-gerelateerde onderwerpen en beantwoordde vragen van de deelnemers. 

kijk het webinar terug
Longfonds Webinar - Duur: 62:06 De gevolgen van COVID-19 voor mensen met een longziekte
  • Türkçe
  • العربية
Meest gestelde vragen en antwoorden van dr. Frits Franssen (opgetekend 9 juli 2020)

Ga voor de meeste actuele vragen en antwoorden rondom corona naar Longfonds.nl (over longziekte en corona) of Coronalongplein (over klachten en herstel na corona)
 

Longpatiënten hebben natuurlijk al veel klachten zoals hoesten, niezen, etc. Hoe kun je de klachten van corona herkennen?

Het is lastig om de klachten die bij een longziekte horen te onderscheiden van die van COVID-19. Bij verandering van klachten óf verergering van klachten raad ik je aan om contact op te nemen met je behandelend arts. Denk hierbij vooral aan koorts, verandering van kleur van sputum (slijm), sterke vermoeidheid of pijn met ademhalen.

Ik heb een longziekte en ik twijfel of ik corona heb. Bij wie kan ik terecht?

Vanaf 1 juni kun je je bij de GGD melden voor een coronatest als je klachten heeft die passen bij het coronavirus. Maar omdat je een longziekte heeft val je binnen de risicogroep. Voor mensen met ernstige klachten of mensen uit de risicogroep is het advies je te melden bij de (huis)arts of huisartsenpost. 

Meer informatie vind je hier.

Beschermt het dragen van een mondkapje ook tegen het risico om corona te krijgen?

Een niet-medisch mondkapje draag je vooral om te voorkomen dat je druppeltjes virus verspreidt. Het voorkomt niet dat je druppeltjes virus binnenkrijgt. Blijf dus nog steeds de andere adviezen opvolgen, zoals handen wassen en afstand houden. Een mogelijk ander voordeel van een mondkapje is dat je waarschijnlijk minder met je handen aan je neus en mond komt. Dit vermindert de kans op besmetting vanaf je handen.

Ik merk dat mijn omgeving steeds soepeler omgaat met de maatregelen. Ik voel mij hier onzeker bij omdat ik zelf in de risicogroep val. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Ik hoor dit probleem vaker. Het is belangrijk om duidelijk aan je omgeving uit te leggen dat je in een risicogroep valt en de maatregelen rondom COVID-19 voor jou zeer belangrijk zijn. Probeer zoveel mogelijk zelf regie te houden en maak keuzes waar jij je zelf comfortabel bij voelt. 

Heb ik als longpatiënt een hoger risico om corona te krijgen?

Nee, onderzoek laat zien dat mensen met COPD en astma niet meer risico lopen op het krijgen van corona. Ook voor andere longziekten is niet aangetoond dat het risico op infectie verhoogd is. Het is wel bekend dat mensen met COPD die COVID-19 krijgen vaak te maken hebben met een ernstiger beloop en de verwachting is dat dat ook voor andere longziekten geldt.

Is het op dit moment verstandig/veilig genoeg om mijn afspraak met mijn zorgverlener door te laten gaan? (zoals tandarts/ziekenhuis/ longfunctietest)

Op dit moment wordt de reguliere zorg zoveel mogelijk weer opgestart. Uitstellen van zorg is onnodig en niet altijd verstandig. Overleg met je behandelend arts of kijk op de website van jouw zorgverlener om na te gaan welke maatregelen genomen zijn.  

Moet ik extra maatregelen blijven nemen omdat ik een chronische longziekte heb?

Als je in de risicogroep valt, kun je maatregelen nemen om het risico op het krijgen van COVID-19 te verkleinen. Bekijk het overzicht op de website van het RIVM.

Denk eraan om in balans te blijven. Zorg goed voor je lichaam, blijf dagelijks lekker bezig, blijf in contact en doe dingen waar je blij van wordt. 

Is er al een medicijn beschikbaar tegen corona?

Op dit moment zijn er nog geen medicijnen die COVID-19 kunnen voorkomen óf genezen. Er is een virusremmer (remdesivir) die zorgt voor iets sneller herstel bij heel ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis, maar er zijn maar heel weinig patiënten die daarvoor in aanmerking komen. Blijf daarom de maatregelen die het RIVM voorschrijft in acht nemen. 

Kun je, wanneer je al een keer corona hebt gehad, nogmaals besmet en derhalve nogmaals ziek worden?

Aan het begin van de pandemie waren er berichten over patiënten die voor een tweede keer besmet raakten. Wetenschappelijk onderzoek kon deze berichten niet bevestigen. In de meeste gevallen betrof het een variatie in de uitslag van de neus-keel-wat voor diagnose van coronavirus-infectie. Er zijn geen bewezen gevallen van patiënten die een tweede keer ziek werden. 

Corona heeft het leven voor vele mensen beïnvloed. Welke impact heeft corona op jouw werk als longarts?

Uiteraard heeft covid-19 grote invloed op mijn werk als longarts. De acute zorgcrisis ging gepaard met onvoorspelbaarheid en zorgen omtrent veiligheid van patiënten, medewerkers en mijzelf. Ook waren er zorgen omtrent beschikbaarheid van beschermingsmaterialen. Een grote verandering is de verschuiving van spreekuren op de polikliniek naar spreekuur per telefoon. Dat gaat in veel gevallen heel goed en is efficiënt, maar in sommige gevallen is het moeilijk om een patiënt goed te beoordelen op afstand. Behandeling en spreekuur op afstand is in versnelling gekomen door de coronacrisis en de goede aspecten daarvan moeten we proberen te behouden, maar voor veel patiënten en ook voor mij als arts is de lijfelijke menselijke interactie toch ook heel belangrijk.

Meer over Longfonds Webinars

Wil je één van onze webinars terugkijken én op de hoogte blijven van de online lezingen die nog komen gaan? Bekijk dan onze webinarpagina. 

Naar de webinarpagina
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212