Help mee Gratis magazine
Liselotte, Longfonds projectleider en collectant Veilig collecteren is makkelijk en leuk! Ik heb eerder gecollecteerd voor een ander goed doel en kreeg veel positieve reacties

Veilig collecteren

De collectanten van de inhaalcollecte gaan van 12 t/m 24 oktober met de collectebus langs de deuren. We willen graag dat zij met een gerust hart op pad gaan. Daarom hebben we een speciale folder ontwikkeld waarin we verschillende manieren beschrijven om veilig te collecteren. Ook heeft Longfonds-projectleider en collectant Liselotte een korte video gemaakt. In die video laat ze zien hoe zij veilig collecteert. 

De gezondheid van onze collectanten en gevers staat altijd voorop. We houden de ontwikkelingen rondom corona nauwlettend in de gaten. We hebben hierover onder andere contact met het RIVM. 

Stap voor stap veilig collecteren tijdens corona

De inhaalcollecte is een huis-aan-huis-collecte. Dat betekent dat onze collectanten met de collectebus langs de deuren gaan. Veilig collecteren op 1,5 meter afstand blijft het uitgangspunt. Stichting Collecteplan heeft hiervoor richtlijnen opgesteld in samenwerking met het RIVM. We houden ons aan die richtlijnen.

  • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis.
  • Was je handen, voor- en nadat je op pad gaat.
  • Je belt aan, zet de collectebus op de grond en doet twee stappen naar achteren. Zodat je op minimaal 1,5 meter afstand staat. Liever niet bukken? Als jij én de gever de armen strekken blijft de afstand voldoende (twee armlengtes).
  • ​Vraag om een gift. De gever kan contant doneren óf met de mobiele telefoon; door de QR-code te scannen die op de bus en/of het legitimatiebewijs is geplakt. Je bedankt de gever en neemt, zodra de deur dicht is, de collectebus weer mee. Wordt er niet open gedaan? Dan kun je op een later moment opnieuw langs gaan of een niet-thuis-kaartje in de brievenbus achterlaten.
  • Maak de collectebus (handgreep + geldgleuf) na gebruik goed schoon met een reinigingsdoekje.
  • In publieke binnenruimtes, zoals trappenhuizen van flatgebouwen, is een mondkapje verplicht.

Aanvullend op deze richtlijnen willen je adviseren om tot ongeveer 19:30 uur te collecteren.

Liselotte laat zien hoe je veilig collecteert

Om je een nog beter beeld te geven van hoe veilig collecteren er in de praktijk uitziet, heeft Longfonds-projectleider en collectant Liselotte een korte video gemaakt. Eerder dit jaar heeft zij voor een ander goed doel gelopen en ervoer ze voor het eerst hoe het is om te collecteren in coronatijden. 

"Collecteren in coronatijd is anders dan normaalToen ik collecteerde voor een ander goed doel en met mijn collectebus voor mijn eerste deur stond, voelde het dan ook een beetje gek. Maar ik raakte er gelukkig al snel aan gewend! Ik zette de collectebus op de grond, belde aan en deed vervolgens een paar stappen terug. Ik stond op 1,5 meter afstand, waardoor ik me veilig voelde. Daarnaast leverde het collecteren hele leuke gesprekken op. Ik kreeg eigenlijk alleen maar positieve reacties van de mensen aan de deur. Ze zeiden: 'Wat goed dat je dit doet en afstand houdt'. Als kers op de taart bleek mijn opbrengst ook nog eens hoger dan normaal!"

Bekijk de video van Liselotte hieronder. Zij heeft ervoor gekozen aan te bellen met de collectebus. Deze persoonlijke manier van collecteren is het meest vertrouwd en zorgt voor de hoogste opbrengst. Maar er zijn ook andere manieren. We hebben drie manieren gebundeld in een folder. Download de folder hier.

Veilig collecteren tijdens corona - Duur: 00:53 Hoe doe je dat?
  • Türkçe
  • العربية
Vragen en antwoorden over de inhaalcollecte

> Download hier de veelgestelde vragen en antwoorden over de inhaalcollecte 2020 

Kijk voor meer informatie ook op inhaalcollecte.nl.

Draag je steentje bij

Van 12 tot en met 24 oktober komen onze collectanten bij je aan de deur met één gezamenlijke collectebus. Wil je alvast bijdragen, zodat ons werk voor een gezonder Nederland kan doorgaan?

Doneer nu
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212