Doneer nu Gratis magazine

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. De ziekte komt meestal voor in de longen.

Soms worden ook andere organen aangetast, zoals lymfeklieren, gewrichten, botten of de hersenen. Klachten die kunnen passen bij tuberculose zijn hoesten, afvallen, koorts of ‘s nachts zweten. Soms hebben mensen geen of weinig klachten.

Behandeling tuberculose

Zonder goede behandeling kun je steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. In Nederland is tuberculose over het algemeen goed te behandelen. De behandeling van tuberculose bestaat altijd uit verschillende medicijnen die voor een langere periode moeten worden ingenomen. Dat is minimaal 6 maanden. Op deze manier wordt de bacterie zo snel en volledig mogelijk uitgeschakeld. Belangrijk is dat de juiste combinatie van geneesmiddelen precies volgens voorschrift wordt ingenomen.

Cijfers over tuberculose

In Nederland wordt ieder jaar bij bijna 800 mensen de ziekte tuberculose vastgesteld. In Nederland komt tuberculose steeds minder voor. Wereldwijd is tuberculose echter nog een heel groot probleem. Ondanks dat er vanaf 2006 wereldwijd wel sprake is van een afname van nieuwe tbc-patiënten werden er in 2010 toch nog 8,8 miljoen nieuwe patiënten gevonden. Er stierven bijna 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van tuberculose.

Meer weten

Heeft u klachten die mogelijk te maken hebben met tuberculose? Neem dan contact op met uw huisarts of met de afdeling tbc-bestrijding van de GGD in uw regio. Kijk voor adressen op de site van de GGD.

Wilt u meer informatie over tuberculose? Kijk dan op de website van KNCV Tuberculosefonds. KNCV Tuberculosefonds is één van de belangrijkste organisaties die zich al ruim honderd jaar inzet voor het terugdringen van tuberculose, in Nederland én in de wereld. KNCV Tuberculosefonds is een toonaangevend internationaal kennis- en expertisecentrum voor tbc-bestrijding.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl