Doneer nu Gratis magazine
Wat gebeurt er bij pleuritis? - Duur: 01:16 Bekijk wat pleuritis met de longen doet.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Wat is pleuritis?

Bij pleuritis is uw longvlies (de pleura) of uw borstvlies ontstoken. Dat geeft een scherpe pijn als u ademhaalt. Pleuritis wordt ook wel longvliesontsteking of borstvliesontsteking genoemd. 

Pleuritis is een ontsteking van uw longvlies of borstvlies. Bij de ontsteking schuurt uw borstvlies tegen de borstwand. Dat schuren kan een vervelende en scherpe pijn veroorzaken bij het ademhalen. Dat komt doordat het longvlies vol zenuwen zit. Pleuritis wordt in de volksmond ook wel pleuris genoemd. Het is iets anders dan een longontsteking. Daarbij zijn de bronchiën en de longblaasjes diep in de longen ontstoken.

Wat is het longvlies?

Het longvlies is een vlies dat strak om de buitenkant van uw longen zit. Het borstvlies zit strak tegen de borstwand aan. Samen vormen ze de longholte (pleuraholte). In deze holte zit normaal gesproken een klein beetje longvocht. Dat drukt de longen (met het longvlies) tegen het borstvlies aan.

Wanneer u ademt, glijden de vliezen via dit longvocht soepel over elkaar heen. Dit gaat vanzelf, u voelt hier niets van. Bij pleuritis gaat dit niet meer zo soepel, omdat het longvocht weg is. Het glijden verandert in schuren. Dit veroorzaakt de pijn bij pleuritis.

Soorten pleuritis

Er zijn twee soorten pleuritis: droog en nat.

  • Bij droge pleuritis is er een ontsteking zonder vochtophoping.
  • Bij natte pleuritis is er een ontsteking met vochtophoping.
     

Bij natte pleuritis zit er veel vocht in uw longholte. Daardoor ‘schuurt’ de ademhaling minder, wat de pijn kan verlichten. Soms is er juist te veel vocht, wat tegen de long aandrukt. Door die extra druk kunt u zich benauwd voelen. Het vocht kan de ontsteking erger maken. Daarom zal een arts het vocht zo snel mogelijk weghalen met een drain of naald. Een drain is een plastic buisje dat via uw borst wordt aangebracht. Deze voert het vocht af. Voor deze behandeling moet u naar het ziekenhuis. U krijgt een lokale verdoving en het is meestal niet pijnlijk. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl