Een luchtig dagje uit
Een heerlijk dagje eruit naar een stad, museum of pretpark deze zomer. Wie wil dat nou niet? Maar als je een longziekte hebt, komt daar soms net iets meer bij kijken. Wij hebben tips voor een luchtig dagje uit.

Rollend de dag door
Bij een uitje komt vaak veel wandelen kijken. Ben je minder goed ter been of zit je in een rolstoel? Dan is het goed om te vragen of er misschien een rolstoel te leen is. Of om te bellen of een wandeling ook geschikt is voor mensen in een rolstoel.
Op veel Nederlandse stranden zijn er speciale strandrolstoelen te leen of te huur. Op de website van Natuurmonumenten vind je wandelingen die geschikt zijn voor een rolstoel en voor een rolstoel met begeleider. Ook de meeste musea zijn te bezoeken in een rolstoel, waarbij de begeleider vaak gratis toegang heeft.
Bootje varen
Ben je kortademig of heb je door je longziekte weinig energie? Dan is een boottochtje door de natuur een perfect uitje. Bij mooi weer lekker buiten, als het regent zijn er dichte boten. Maak bijvoorbeeld een boottocht over de Vecht of over de Loosdrechtse plassen. Op de website dagjeweg.nl vind je nog meer leuke uitstapjes.
Rookvrij
Gelukkig komen steeds meer mensen en organisaties erachter dat een rookvrije omgeving belangrijk is. Niet alleen voor longpatiënten, maar voor iedereen. Roken en meeroken is niet goed voor je gezondheid en vergroot de kans op kanker. Zo is de Efteling al anderhalf jaar helemaal rookvrij: het hele park én de vakantiehuisjes, met uitzondering van enkele rookplekken. Bezoekers vinden het bijna allemaal een goed idee. Het uiteindelijke doel van de Efteling is om helemaal rookvrij te worden.
Op rookvrijegeneratie.nl vind je meer plekken die rookvrij zijn.
Daar zit een luchtje aan
De lunch is misschien wel het leukste onderdeel van een dagje uit. Al kan die ook verpest worden als er in de buurt nare (rook)luchtjes zijn. Denk aan sigarettenrook, een wietlucht, maar ook aan een brandend kampvuur, een barbecue of andere etensluchtjes. Ga goed voorbereid op pad. Bel of mail niet alleen om te reserveren maar ook om te vragen of er gerookt mag worden op het terras. En vraag ook of er misschien sterke geuren zijn die kunnen irriteren.
Elk nadeel heeft zijn voordeel
Kun je door een beperking niet goed in een wachtrij staan? Bij Duinrell hebben bijna alle attracties een speciale invalide-ingang. Op vertoon van een doktersverklaring krijg je toegang tot de attractie via deze invalideningang (meestal de uitgang). Bezoekers met een beperking mogen met één begeleider de attractie(s) bezoeken.
Soms kan het niet anders en moet je toch in de rij staan. Dan is het handig om een zitje mee te nemen als lang staan niet fijn voor je is. Er zijn ook een soort koffers met wielen en een zitje. Kun je gelijk wat lekkers meenemen.

Een handventilator kan helpen bij benauwdheidsklachten.
Verkoeling
Heb je COPD of longfibrose? Neem dan als je een dag op stap bent een handventilator mee. Die zorgt voor verkoeling en kan helpen bij benauwdheidsklachten. Ga even ergens rustig zitten en houd de handventilator op zo’n beetje de breedte van je hand van je gezicht. Beweeg de ventilator heen en weer voor je neus en mond.
Ademloos
Naar een prachtige voorstelling of tentoonstelling wil je vast wel ademloos kijken. Maar tijdens een dagje-uit wil je niet kortademig zijn, of naar adem moeten happen. Tips:
- Gebruik voordat je de deur uitgaat een luchtwegverwijder.
- Neem voldoende medicatie mee. Zeker als weggaan stressvol voor je is. En zorg dat je voorbereid bent mocht je een acute aanval van benauwdheid krijgt. Stop een luchtwegverwijder in uw tas, zodat je altijd een snelwerkende puffer bij je hebt bij de eerste tekenen van benauwdheid.
Frisse lucht
Luchtwegproblemen kunnen erger worden door luchtvervuiling. Vooral in grote steden is er vaak meer luchtvervuiling. Zeker in de zomer, wanneer het extra warm en stoffig is. Zoek op een zomerse dag dus liever het strand en de zee op. Of als je op vakantie bent de bergen. De lucht in de bergen is meestal schoner. Vanaf zo’n 1.000 tot 1.500 meter is er minder fijnstof en zijn er geen (huisstof)mijten. Ook zitten er in de bergen veel minder pollen in de lucht.
Longvilla's
Niets zo vervelend als in een vakantiehuis zitten met veel stof of andere prikkels. Je voorkomt dit door een speciale vakantiewoning te huren voor mensen met luchtwegklachten. Zoals de Longvilla’s bij Landal GreenParks.
Op temperatuur
Probeer grote temperatuurverschillen en een hoge luchtvochtigheidsgraad te vermijden. De werking van medicijnen kan afnemen bij temperaturen boven 25 graden en een luchtvochtigheidsgraad boven de 70 procent.
Pak je rust
Een dag op pad kost vaak veel energie. Zeker als je een longziekte hebt. Zorg ervoor dat je de avond ervoor op tijd naar bed gaat. En de dag erna ook niet veel dingen te doen heeft. Want hoe leuk het ook is, grote kans dat je na een drukke dag even moet bijkomen. Gelukkig geeft leuke dingen doen vaak ook energie.
Tekst: Cathelijne van Wingerden-Jansen
Dit artikel is verschenen in LONGWIJZER 3, 2024.
Tips en adviezen
- Verdeel activiteiten over de dag.
- Neem ergens tussendoor op de dag even rust.
- Plan inspannende dingen op het voor jou beste moment van de dag.
- Maak gebruik van hulpmiddelen, zoals een rollator of rolstoel.
- Vermijd ruimten waar gerookt wordt.