1 mei 2020

Mini-longen schieten te hulp bij onderzoek naar coronavirus

In de strijd tegen het coronavirus heeft stamcelbioloog Hans Clevers een belangrijke stap gemaakt. In mei 2020 is hij erin geslaagd in het lab gekweekte mini-versies van de menselijke darm te infecteren met het coronavirus. Nu is het óók gelukt om zowel de mini-luchtweg als bekledingscellen uit de longblaasjes te infecteren met het virus. En dat is belangrijk omdat de plek van infectie invloed heeft op het ziekteverloop van COVID-19. Longfonds steunt dit onderzoek.

Hans Clevers

Mini-longen

Het in het laboratorium kunnen besmetten van de héle mini-long met het coronavirus, levert belangrijke kennis op. Bijvoorbeeld over de manier waarop het virus de longen aanvalt. Ook maakt het de weg vrij naar het veilig testen van medicijnen. Longfonds is medefinancier van de ontwikkeling van de mini-longen. “Onze rol als aanjager en medefinancier van deze state-of-the-art techniek blijkt nu ook relevant in het onderzoek naar corona. Daar zijn we vanzelfsprekend enorm trots op” zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers.

Een schat aan nieuwe inzichten

De mini-longen beschikken over hetzelfde epitheel (bekledingscellen) als echte longen. Daardoor was het mogelijk de reactie van die cellen op het virus te onderzoeken en weten we nu meer over de route die het virus aflegt. Door een acute, ernstige longaanval (ARDS), kunnen mensen die besmet zijn met het coronavirus op de IC belanden of zelfs sterven. Dit ontstaat door een proces dat zich afspeelt in de longblaasjes. Nu het de onderzoekers is gelukt om de mini-luchtwegen en de bekledingscellen uit de longblaasjes te infecteren met het coronavirus, kunnen ze de reactie van het immuunsysteem in verschillende delen van de longen onderzoeken. Deze onderzoeksresultaten leveren een schat aan nieuwe inzichten op en dragen bij aan de strijd tegen het coronavirus.

Mini-Organen

Tien jaar geleden lukte het professor Hans Clevers met zijn onderzoeksgroep in het Hubrecht Instituut als eerste een mini-darm te kweken uit stamcellen. Inmiddels maakte hij ook mini-versies van onder andere de nieren, eierstokken en verschillende onderdelen van de longen. Ze bootsen de functie van onze organen na en worden al veelvuldig ingezet om medicijnen te testen.

LONGFONDS | Accelerate

De mini-longen van de Clevers groep spelen eveneens een grote rol in het onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate. Dit internationale programma richt zich op het versnellen van medische doorbraken voor chronische longziekten als astma en COPD. Longfonds vroeg Hans Clevers voor de complexe longblaasjes mini-versies te ontwikkelen, met het doel te onderzoeken hoe door COPD beschadigd longweefsel kan worden aangezet tot herstel.

Financiering van onderzoek

Een zeer substantieel deel van de donaties aan het Longfonds gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar chronische longziekten. Michael Rutgers: “Onderzoek is van fundamenteel belang om echte oplossingen voor longziekten mogelijk te maken. We zijn er trots op dat we dankzij het baanbrekende onderzoek binnen het onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate ook een directe bijdrage leveren aan in de strijd tegen corona. Het sterkt ons in onze missie belangrijk onderzoek aan te blijven jagen.”

*De bevindingen van de onderzoeksgroep zijn in mei 2020 gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science en in januari 2021 in The EMBO Journal.

**In dit onderzoek werkt Hans Clevers samen met zijn onderzoeksgroep van het Hubrecht Instituut, de onderzoeksgroep van Bart Haagmans van het Erasmus MC en de Universiteit van Maastricht. Zij maken gebruik van resultaten en inzichten uit eerder door Longfonds gefinancierd onderzoek. 

Foto PostCovid NL

PostCovid NL

Heb je langdurige klachten na corona? Wil je begrijpen wat er met je aan de hand is? Begrip voor je klachten? En weer grip op je leven?​ Dan kun je terecht bij de patiëntenorganisatie PostCovid NL. Hier vind je informatie, ondersteuning en persoonlijke verhalen van lotgenoten. Je kunt ook met elkaar in gesprek over je ervaringen en in contact komen met zorgverleners. 

Ga naar postcovidnl.nl

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose