18 augustus 2020

Longfibrose Chip geeft inzicht in longschade na corona

Wetenschappers van het LUMC onderzoeken hoe de bekleding van de luchtwegen en de longblaasjes op verschillende plekken reageert op het coronavirus. Hierbij maken ze gebruik van een zogenoemde Long Fibrose Chip. Daarmee kunnen de effecten van het virus bij patiënten worden nagebootst.  

Pieter Hiemstra en Anne van der Does

Onderzoek naar infectiegraad 

“We willen weten of het epitheel, de cellaag die de luchtwegen en de longblaasjes bekleedt, in de neus anders reageert dan het epitheel in de luchtwegen of in de longblaasjes. Als we dat weten, kunnen we verklaren waarom het virus zoveel ellende diep in de longen geeft” zegt prof. dr. Pieter Hiemstra. Hij is onderzoeker binnen het consortium Astmapreventie van LONGFONDS | Accelerate en betrokken bij het onderzoek met de Long Fibrose Chip. Hij werkt in dit onderzoek samen met dr. Anne van der Does.

Longschade

“Het coronavirus kan longschade veroorzaken. Longfibrose noemen we die schade. Longfibrose kan blijvend zijn of tijdelijk. We onderzoeken longfibrose met behulp van een Long Fibrose Chip. Een klein apparaatje dat een stukje levend longweefsel nabootst. We testen met dit model bestaande medicijnen tegen longschade, maar óók versnellen we de zoektocht naar nieuwe medicijnen voor de behandeling van longschade”, zegt Pieter Hiemstra.

Verchillende virussen

De onderzoekers willen begrijpen wat er nu zo specifiek is aan dit coronavirus. En of het de luchtwegen anders infecteert dan andere (corona)virussen. Het project is in volle gang. Het lukt nu om cellen uit longblaasjes op de chip te 'groeien'. Pieter Hiemstra: "Dat is een hele belangrijke ontwikkeling. Hoe reageren die longcellen op het virus en waardoor vermenigvuldigt het virus zich? Wat zijn de beschermende factoren daarin en kunnen we dat model ook gebruiken om antivirale geneesmiddelen te testen?"

Het afweersysteem wordt platgelegd

De onderzoekers proberen te ontrafelen wat er precies in de cellen gebeurt. "We beginnen te begrijpen welke cellen in de luchtwegen – nog niet in de longblaasjes – geïnfecteerd raken door het coronavirus. En we beginnen ook te begrijpen dat het coronavirus in eerste instantie de afweerreactie die longcellen normaal hebben, bijvoorbeeld bij een verkoudheidsvirus, onderdrukt" legt Pieter Hiemstra uit. "Het lijkt erop dat het coronavirus bepaalde componenten maakt dat het afweersysteem in de longcellen platlegt. Die eigenschap heeft bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus niet. Het coronavirus is dus eigenlijk een heel gemeen virus."

*Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting Proefdiervrij en ZonMw. Op de website van het LUMC is meer informatie over dit onderzoek te vinden.   

**Pieter Hiemstra en Anne van der Does (LUMC) maakten in dit onderzoek gebruik van resultaten en inzichten uit eerder door Longfonds gefinancierd onderzoek. 

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose