Uniek immunologisch onderzoek brengt behandeling dichterbij

Bij veel aandoeningen is het afweersysteem ontregeld. Denk aan astma, allergieën en COPD. Om ervoor te zorgen dat het afweersysteem gezond wordt én blijft, hebben verschillende organisaties, waaronder Longfonds, een onderzoeksprogramma opgezet. Er is niet gekeken naar één specifiek ziektebeeld, maar naar de achterliggende oorzaak: de fout in het immuunsysteem. Dit versnelt de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor verschillende aandoeningen.

Astma kind verkouden

Wat maakt deze samenwerking uniek?

In dit programma komen verschillende specialisten bij elkaar die normaal gesproken niet zo snel met elkaar samenwerken. Door op deze manier naar de ziekte te kijken, ontstaat er een kruisbestuiving die de ontwikkeling van nieuwe behandelingen versnelt voor een groot aantal ziekten. Bovendien zijn patiënten bij dit onderzoek betrokken waardoor hun vragen in het onderzoek zijn meegenomen.

Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte overstijgend samengewerkt in onderzoeken naar het afweersysteem. Bekijk de video voor meer informatie:

Wat zijn de belangrijkste resultaten?

Inmiddels zijn de eerste reumapatiënten behandeld met een immunotherapie om het overactieve afweersysteem in balans te brengen. Hierbij is kennis over kanker gebruikt. Daarnaast is een manier ontwikkeld om veranderingen in het afweersysteem te meten en te kijken hoe dat verschilt van patiënt tot patiënt. Ook is gebleken dat eigenschappen van antistoffen verschillen tussen chronische en niet-chronische auto-immuunziekten. Dit kunnen aanknopingspunten zijn voor nieuwe behandelingen. Tot slot is voor Covid-onderzoek gebleken dat Covid-19 vaccins effectief zijn bij mensen met een auto-immuunziekte en geen extra klachten geven. Deze inzichten zijn ook van groot belang in onderzoek naar astma en COPD.

Voor dit onderzoeksprogramma naar immunologie stelden de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, waaronder Longfonds, en de Topsector Life Sciences & Health, aangevuld met cofinanciering door het bedrijfsleven 17,5 miljoen euro beschikbaar. Lees meer.