‘P4O2 Nederland verdient gezondere longen'

Om de ontwikkeling van producten die longziekten kunnen voorkomen te stimuleren, heeft het P4O2-samenwerkingsverband een grote subsidieaanvraag ingediend. Deze aanvraag bij het Nationaal Groeifonds van ruim 70 miljoen euro is een gezamenlijke inspanning van het longenveld.

P4O2 (alleen daarvoor te gebruiken)

De noodzaak van de P4O2-aanvraag is acuut. Longziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Ze kunnen nog niet genezen worden. Jaarlijks lopen de zorg- en arbeidsverzuimkosten in Nederland op tot miljarden euro's. Preventie is daarom extra belangrijk.

Grote subsidieaanvraag om longziekten te voorkomen

De subsidieaanvraag is ingediend door longonderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder Longfonds. Het project heeft de naam ‘P4O2 Nederland verdient gezondere longen’ gekregen. Met de subsidie wil het samenwerkingsverband de ontwikkeling van producten voor de preventie van longziekten als astma en COPD stimuleren. Gekozen is om vanuit het samenwerkingsverband P4O2 deze aanvraag te doen. P4O2 is een groot onderzoek naar longschade en naar het herkennen, voorkomen en genezen ervan. Het samenwerkingsverband is voor deze aanvraag verbreed met nieuwe partners en wordt medegefinancierd door de overheidsorganisatie Health~Holland.

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) investeert het kabinet in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Dus betere werkgelegenheid, minder ziekteverzuim en beperking van de zorgkosten. Naar verwachting wordt in juli 2023 bekendgemaakt of de subsidie voor ons project ‘P4O2 Nederland verdient gezondere longen’ wordt toegekend. Ondertussen werken de onderzoekers gewoon verder aan het bestaande P4O2-onderzoek. Want iedereen in Nederland verdient gezondere longen.