Onderzoek: jongeren klaar met tabaksindustrie

De meeste jongeren zijn helemaal klaar met de tabaksindustrie, zo blijkt uit onderzoek. Longfonds, de Hartstichting en KWF lanceren daarom vandaag het platform ‘Doei Tabaksindustrie’ om samen met jongeren te strijden voor een samenleving waarin de tabaksindustrie geen plek meer heeft.

Doei tabaksindustrie

Vele misstanden
De producten van tabaksindustrie zijn niet alleen schadelijk en dodelijk, deze industrie veroorzaakt ook nog eens vele misstanden. Naast gezondheidsschade is de tabaksindustrie verantwoordelijk voor kinderarbeid, ontbossing en het verslaafd maken van kinderen aan nicotine met e-sigaretten (of: vapes).

Platform ‘Doei Tabaksindustrie’
Tweederde (63%) van de jongeren tot 18 jaar is helemaal klaar met deze industrie, blijkt uit de Generatiemonitor van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een initiatief van Longfonds, de Hartstichting en KWF. Deze fondsen lanceren daarom vandaag het platform 'Doei Tabaksindustrie' om samen met jongeren de smerige praktijken van de tabaksindustrie bloot te leggen en te strijden voor een samenleving waarin deze industrie geen plek meer heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de jongeren vindt dat de tabaksindustrie verboden moet worden. Bijna de helft (45%) van de jongeren onder 18 jaar is zich niet bewust is dát ze verleid worden door de tabaksindustrie.

Longfonds, de Hartstichting en KWF vinden dat onacceptabel. Zij zetten zich gezamenlijk in voor een Rookvrije Generatie, maar worden daarin tegengewerkt door de tabaksindustrie.

Jaarlijks 20.000 doden
De tabaksindustrie doet er alles aan om kinderen te laten beginnen met roken. Bijvoorbeeld door producten te ontwikkelen zoals e-sigaretten/vapes met aantrekkelijke smaakjes. Deze industrie maakt haar producten bewust verslavend en is betrokken bij talloze onacceptabele praktijken.

In ons land hebben 600.000 mensen COPD. Dit is een ongeneeslijke longziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. Meestal is jarenlang (mee)roken de oorzaak van COPD. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die hoge sterfte in Nederland veroorzaken. Jaarlijks overlijden alleen al in Nederland zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Gratis sigaretten
Om die gestorven rokers te vervangen is de tabaksindustrie voortdurend op zoek naar jongeren. Deze groep noemen ze ‘replacement smokers’. Om aan nieuwe jonge klanten te komen deelt de tabaksindustrie bijvoorbeeld gratis sigaretten uit aan kinderen in Afrika en Azië. En verleiden ze jongeren tot nicotinegebruik met e-sigaretten/vapes. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd verslaafd gemaakt.

Makkelijke slachtoffer
“Dat veel jongeren zich nauwelijks bewust zijn van die verleiding maakt hen een makkelijk slachtoffer van de tabaksindustrie", zegt Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en directeur van KWF. "Met het platform 'Doei Tabaksindustrie' willen we de misstanden van de tabaksindustrie onder de aandacht brengen. En een beweging creëren voor iedereen die strijdt voor een maatschappij zonder tabaksindustrie."

Doei!
Met het platform Doei Tabaksindustrie wil Longfonds, samen met de Hartstichting en KWF én jongeren een vuist maken tegen deze industrie. Door je aan te sluiten zeggen we gezamenlijk doei tegen de tabaksindustrie en strijden we voor een samenleving waar de tabaksindustrie geen plek meer in heeft. Het social platform heeft als doel de misstanden van de tabaksindustrie aan de kaak te stellen en biedt een podium aan verschillende initiatieven tegen de tabaksindustrie.

Bedankt voor het roken
Voorafgaand aan de lancering van het platform voerden de fondsen gezamenlijk een landelijke ‘bedankt voor het roken’ campagne. Deze campagne had als doel de tabaksindustrie een gezicht te geven, hun smerige spelletjes bloot te leggen en verontwaardiging bij Nederlanders te creëren. Met ‘Doei Tabaksindustrie’ cancelen de fondsen deze campagne én - vanaf nu - de tabaksindustrie.

Meer informatie is te vinden op www.doeitabaksindustrie.nl