Ode aan ouders in de eerste 1000 dagen

De eerste 1.000 dagen zijn cruciaal voor een kind. Wat dán wordt meegegeven door ouders en verzorgers, heeft een groot effect op de gezondheid voor de rest van het leven. Samenwerkende Gezondheidsfondsen, waaronder Longfonds, brengen daarom een 'Ode aan ouders'.

Moeder met jong kind

Op dit moment is de kans groot dat je chronisch ziek wordt in Nederland. Die kans kan aanzienlijk worden verminderd als alle kinderen een gezonde start krijgen. Vooral de eerste 1.000 dagen, van preconceptie tot en met de tweede verjaardag, blijken cruciaal. Wat dán wordt meegegeven door ouders en verzorgers, heeft een groot effect op de fysieke, mentale en sociale gezondheid voor de rest van het leven.

Daarom starten een aantal gezondheidsfondsen, waaronder Longfonds, gezamenlijk een nieuwe campagne ‘Ode aan ouders'. Het doel is dat er meer waardering en steun komt voor ouders en verzorgers tijdens de eerste 1.000 dagen van hun kind. Een periode die zo belangrijk is, maar tegelijkertijd nu nog vaak als zwaar wordt ervaren. De campagne is onderdeel van de ambitie om de gezondste generatie ter wereld te realiseren in 2040.

91% van de ouders in Nederland vindt ouderschap een zware taak
Uit wetenschappelijk onderzoek van Influencing For Health (Amsterdam UMC) onder circa. tweeduizend respondenten geeft 96% van de ouders aan dat het ouderschap tijdens de eerste 1.000 dagen een trots gevoel brengt. Tegelijkertijd ervaart 91% het als een zware taak, waarbij meer hulp welkom is. Daarnaast voelt 67% van de ouders zich snel tot last en vraagt daardoor niet vaak om hulp. Eerder onderzoek van MarketResponse laat ook zien dat meer dan de helft van de ouders zich onzeker voelt en het graag beter zou willen doen. Op de vraag wat hen steun geeft of zou kunnen geven, is ‘het krijgen van waardering’ en ‘horen dat je het goed doet’ een veelvoorkomend antwoord.

Meer waardering
Het belang van meer waardering en steun voor ouders en verzorgers in de eerste 1.000 dagen wordt benadrukt door prof. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam: 'Als je als ouder of verzorger steun ervaart en wordt gewaardeerd, dan helpt dat om goed voor je kind te kunnen zorgen. Dit is altijd belangrijk en al helemaal tijdens de eerste 1.000 dagen. Vanaf de preconceptie tot ongeveer de tweede verjaardag ontwikkelen de organen, hersenen, het zenuwstelsel en immuunsysteem van het kind zich razendsnel. Op geen enkel ander moment in het leven worden er meer biologische mijlpalen behaald. In die periode wordt het fundament
voor de rest van het leven gelegd, zowel fysiek als mentaal en sociaal. Belangrijk om dan als ouders en verzorgers te voelen dat je er niet alleen voor staat. Want, zoals een treffend Afrikaans gezegde luidt: it takes a village to raise a child.’

Een ode aan ouders
De gezondheidsfondsen (verenigd in de Samenwerkende Gezondheidsfondsen) zien ook het grote belang van een gezonde start en steun voor ouders en verzorgers tijdens de eerste 1.000 dagen. Zij hebben daarom, als onderdeel van het programma ‘de Gezonde Generatie’, samen met de Bernard van Leer Foundation en de Noaber Foundation, het initiatief genomen voor de campagne ‘Ode aan ouders', die vanaf 4 oktober te zien is op televisie, online, in verschillende magazines en op de website www.1e1000dagen.nl.

Samen op weg naar de Gezonde Generatie
Michael Rutgers, directeur Longfonds en voorzitter Samenwerkende Gezondheidsfondsen: 'Op dit moment is de kans groot dat je gedurende je leven chronisch ziek wordt. Dat kunnen we voorkomen als alle kinderen een gezonde start krijgen. De rol van de ouders en verzorgers is daarbij cruciaal en wat zij het kind meegeven is van groot belang. Daar mag meer besef, steun en waardering voor komen. Eigenlijk zouden we onszelf allemaal moeten afvragen: hoe kunnen we ouders helpen om onze kinderen zo gezond mogelijk te laten opgroeien? Dat is in het belang van ons allen en daarom ook niet alleen de verantwoordelijkheid van de ouders en verzorgers, maar een gezamenlijke verantwoordelijk van ons als samenleving. Alleen samen gaan we op weg naar de Gezonde Generatie.'

Jonge longen
De longen van jouw kindje zijn kwetsbaar. Wil je weten wat je kunt doen om de longen van jouw kindje te beschermen? Met deze tips en adviezen kun je het risico op het ontwikkelen van astma verkleinen.