Nieuwe campagne 'Laat kinderen vrij ademen' van start

In mei is onze nieuwe campagne ‘Laat kinderen vrij ademen’ van start gegaan. Hierin staan de longen van kinderen centraal. Dit is hard nodig. Want wist je dat astma de grootste chronische kinderziekte is? En dat een longziekte veel invloed heeft op het leven van kinderen? Elke dag belanden zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis. Zeven kinderen die die dag niet kunnen doen wat ze zouden willen. Kinderen als Sem staan vaak letterlijk buitenspel.

Sem kijkt uit het raam

Tijdens de campagne laten we zien wat de invloed van astma kan zijn op een kind en zijn omgeving. Ook vragen we aandacht voor vernieuwend onderzoek om jonge longen te beschermen en astma te voorkomen. Zoals het onderzoek van dr. Hermelijn Smits. En we geven tips en adviezen over wat je zelf kunt doen om longziekten bij kinderen te helpen voorkomen.

Alles over de campagne

Bekijk hieronder onze campagnevideo. Je kunt de commercial ook op de radio horen.

Sem: al dertig keer in het ziekenhuis

Sem is het gezicht van de campagne. Sem is pas zeven jaar, maar heeft al meer dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen. Zijn astma heeft grote invloed op zijn leven, vooral ook buiten het ziekenhuis. Moeder Ingrid de Vogel vertelt: "De medische kant is heftig. Voor Sem, en ons gezin. Maar er is ook een andere kant, die mensen vaak niet zien. Voor Sem is zijn astma er altijd. Hij moet naast school vaak leuke dingen missen omdat hij in het ziekenhuis ligt of gewoon te moe is. Schoolreisjes, feestdagen… Eén keer lag hij in het ziekenhuis en zei tegen de verpleegkundige: 'Ik moet morgen echt naar huis, want ik heb een kinderfeestje van mijn vriendje.' Dat kon niet. Dat is echt verdrietig dan."

Baanbrekend onderzoek Astmapreventie

Bij het ontstaan van astma spelen veel zaken een rol. Erfelijkheid is er één van, maar ook de omgeving waarin kinderen opgroeien heeft een grote invloed. Dr. Hermelijn Smits is hoofdonderzoeker van het samenwerkingsprogramma ‘Astma voorkomen’, een onderzoek waar meerdere universiteiten aan meewerken. Dr. Hermelijn Smits: ‘De sleutel ligt in het immuunsysteem, dat moet je trainen in de eerste jaren van je leven. Als het de juiste prikkels krijgt, vooral in de eerste 1000 dagen na de geboorte, is de kans dat kinderen astma en allergieën krijgen veel kleiner.'

Landelijke collecteweek

Door vernieuwend onderzoek zoals ‘Astma voorkomen’ aan te jagen willen we binnen zeven jaar een medische doorbraak mogelijk maken om astma bij kinderen te voorkomen. Tijdens de landelijke collecteweek van 17 t/m 22 mei wordt hiervoor geld opgehaald. Vrijwilligers gaan die week op (het digitale) pad met maar één doel: geld inzamelen voor gezonde longen. Zodat ieder kind vrij kan ademen.

Word online collectant

Tijdens de collecteweek van 17 t/m 22 mei halen we zo veel mogelijk geld op voor kansrijk onderzoek naar astma bij kinderen. Help je mee? Start nu jouw online collecte.

Ja, ik help mee
Sem collecteren mobiel