Nieuw formulier vervangt uitzonderingskaartje mondkapjesplicht

Met de versoepelingen van de coronamaatregelen op 26 juni, vervalt de mondkapjesplicht grotendeels. Je hoeft dan alleen nog maar een mondkapje te dragen op plekken waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Zoals in het openbaar vervoer, op middelbare scholen en vliegvelden. 

Mondkapjes

Mensen met een longziekte die vanwege hun longproblemen geen mondkapje op kunnen, blijven vrijgesteld van het dragen van een mondkapje. De overheid ontwikkelde een nieuw formulier om aan te tonen dat je gebruik mag maken van deze uitzondering: de eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht. Dit formulier is een vervanging van het uitzonderingskaartje. Je kunt het nieuwe formulier vanaf vandaag downloaden op de website van de Rijksoverheid. Naast de eigen verklaring blijft overeind dat je moet kunnen aantonen waarom je geen mondkapje draagt.

Waarom een nieuw formulier? 

De eigen verklaring is completer dan het kaartje dat eerst werd gehanteerd. Volgens de overheid wordt met dit nieuwe formulier de handhaving van de mondkapjesplicht eenvoudiger.

Longfonds vindt het goed dat de uitzonderingsregel voor het niet dragen van een mondkapje van kracht blijft voor mensen met een longziekte. Bovendien mogen mensen die vrijgesteld zijn van de mondkapjesplicht het faceshield (als alternatief) blijven gebruiken. Hiermee is gehoor gegeven aan signalen van mensen die geen mondkapje kunnen dragen.

Meer informatie 

Meer weten? Raadpleeg onze Q&A over het dragen van mondkapjes. En kijk voor informatie over het beleid van de overheid op de website van de Rijksoverheid.