Michael Rutgers verkozen tot invloedrijkste speler in Nederlandse filantropie

Filantropie-opinieblad De Dikke Blauwe heeft Longfonds-directeur Michael Rutgers verkozen tot de invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie 2020-2021.

Michael Rutgers

Deze eervolle titel krijgt hij volgens de jury 'vanwege zijn rol als verbinder, vernieuwer en aanjager in de wereld van goede doelen'. Als voorbeeld noemt De Dikke Blauwe het coronalongplein, 'dat in een grote behoefte voorziet en waarmee Longfonds ook internationaal de aandacht trekt van pers en wetenschap'.

Verbindende rol, Haagse beslismacht en maatschappelijk ondernemen

Michael Rutgers is sinds 2006 directeur van Longfonds. Volgens de jury heeft Longfonds zich onder zijn leiding in de afgelopen jaren ontwikkeld tot ‘een moderne goede doelenorganisatie, die in al haar activiteiten de missie - gezonde lucht voor iedereen en longziekten de wereld uit - consequent centraal stelt.’ Daarnaast prijst de jury Rutgers’ verbindende rol in veel samenwerkingen. 'Denk bijvoorbeeld aan zijn voorzittersrol bij de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Rookvrije Generatie en Stoptober) en het programma De Gezondste Generatie 2040 van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen dat ernaar streeft om de Nederlandse 15-jarigen van 2040 tot de top 3 gezondste van de wereld te laten behoren.'

Een andere reden is ‘de bijzondere rol die Rutgers opeist in de Haagse beslismacht. Zo schreef hij mee aan het Preventie Akkoord met staatssecretaris Blokhuis, en was hij initiatiefnemer van het Schone Lucht Akkoord, dat als petitie begon, en later als motie werd uitgevoerd door staatssecretaris Van Veldhoven.'

Daarnaast noemt het filantropieblad Rutgers’ werk als maatschappelijk ondernemer, bijvoorbeeld als oprichter van LungHealth bv, een fonds dat helpt veelbelovende (inter)nationale onderzoeksresultaten door te ontwikkelen tot producten voor mensen met een longziekte. En ook zijn initiatief tot het internationale onderzoeksprogramma Accelerate, een unieke samenwerking gericht op het aanjagen en versnellen van medische doorbraken voor astma en COPD wordt genoemd door de jury.  

DDB-100: mensen die een belangrijke en structurele bijdragen leveren aan het goede doel

De Dikke Blauwe brengt elk jaar de DDB100-lijst uit, waarin invloedrijke mensen met vernieuwende ideeën of bijzondere bestuurlijke kwaliteiten in beeld gebracht worden. Het gaat om mensen die een belangrijke en structurele bijdragen leveren aan ‘het goede doel’. Eerdere aanvoerders van de lijst waren onder andere Prinses Laurentien en Joop en Janine van den Ende.

Michael Rutgers is dan ook blij met de benoeming: ‘Het is heel bijzonder om deze lijst aan te mogen voeren, ik voel me zeer vereerd. Ik zie deze uitverkiezing vooral als een extra opsteker voor Longfonds en de strijd die wij voeren voor 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Met name déze mensen verdienen aandacht en steun. Het gaat er uiteindelijk om wat we samen tot stand kunnen brengen: een wereld waar iedereen vrij kan ademen. Daar zal ik me dan ook met hart en ziel voor in blijven zetten.’

Meer lezen over de keuze van de De Dikke Blauwe of de DDB100-lijst kan op dedikkeblauwe.nl ook lees je daar het interview met Michael Rutgers.