Help mee Bestel gratis
Rookvrije generatie - Duur: 01:18 We willen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien

Rookvrije generatie

Het Longfonds is één van de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie. We willen kinderen vanaf het vroegste moment beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat begint bij de zwangerschap. En zoals een kind opgroeit en op meer plekken komt, groeien de acties van de Rookvrije Generatie mee. Van klein tot groot!  Lees bovendien alles over een goede start voor gezonde longetjes in de unieke uitgave van WIJ Jonge Ouders in samenwerking met het Longfonds. Vraag gratis deze uitgave aan.

Rookvrije zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor het ongeboren kind. Het vergroot onder andere de kans op vroeggeboorte, wiegendood en longziekten zoals astma. Ook na de zwangerschap is het het beste niet in de buurt van een baby roken. Dit geldt zowel voor ouders, als opa’s, oma’s en ander bezoek.

Wilt u meer informatie als zorgverlener om zwangere vrouwen te helpen stoppen met roken? Kijk dan verder bij PROMISE en de Rookvrije Generatie.

Rookvrije kinderopvang

Kinderopvang moet een veilige en gezonde omgeving zijn voor jonge kinderen. Ze mogen daar geen risico lopen om rook in te ademen. En zelfs rookresten die achterblijven in haren en kleding zijn schadelijk. Lees meer over deze zogenaamde derdehands rook.

Zo'n 84% van de kinderopvang heeft al een rookvrij buitenterrein. Is uw kinderopvanglocatie al rookvrij? Laat dat zien! Bestel het bord, de raamsticker ‘Rookvrij’ of één van de andere materialen in de webshop van de Rookvrije Generatie. Is uw kinderopvanglocatie nog niet rookvrij? Kom in actie! We hebben gratis materialen ontwikkeld om de opvang rookvrij te maken. Download het stappenplan met informatie en tips en de flyer. 

In mijn eentje krijg ik Nederland niet rookvrij, samen lukt dat wel.
Esther van Apeldoorn, vrijwilliger Longfonds Ervarings Deskundigen
Het verhaal van Esther
Rookvrije speelplekken

Bij een gezonde en veilige omgeving voor kinderen horen ook rookvrije speelplekken. Voorbeelden van deze speelplekken zijn speeltuinen, kinderboerderijen, buitenzwembaden en scoutingterreinen. Geen sigaretten waar kinderen zich aan kunnen branden, of die ze in hun mond kunnen stoppen. Enkel frisse lucht om in te ademen. Bovendien kopiëren kinderen gedrag van anderen: al zijn ze nog zo klein, het is belangrijk dat ze een gezond voorbeeld zien. En hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Rookvrij sporten en spelen

Vanuit de Rookvrije Generatie doen we er alles aan om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Wil je ook dat kinderen rookvrij kunnen spelen of sporten? Laat dan met één klik op rookvrij.nl weten welke sportvereniging of speelplek jij bij jou in de buurt rookvrij wilt zien.

Teken ook voor rookvrij kinderspel. Want het is toch vanzelfsprekend dat kinderen rookvrij kunnen spelen of sporten? Door te tekenen zet je de eerste stap naar een rookvrije sportvereniging of speelplek. Wil je meer doen? Download het stappenplan op de website van de Rookvrije Generatie.

Rookvrij schoolterrein

Zien roken, doet roken. Omdat scholen het goede voorbeeld willen geven, hebben de meeste scholen hun plein rookvrij gemaakt. Vanaf 1 augustus 2020 moeten alle schoolterreinen volgens de wet rookvrij zijn. Lees meer over deze toekomstige wetgeving. Scholen zijn al volop bezig om dit voor elkaar te krijgen. En terecht, want kinderen en jongeren moeten rookvrij kunnen opgroeien.

Kom ook in actie en maak zo snel mogelijk uw schoolterrein en de ingang van uw schoolterrein rookvrij. Speciaal voor scholen zijn er een stappenplan, hulpmiddelen en materialen beschikbaar via rookvrijschoolterrein.nl.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212