Kind of kleinkind van roker meer kans op astma

Ben je een kind of kleinkind van een roker? Dan heb je een verhoogde kans op astma. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende internationale universiteiten.

kind met rookvrije vlaggetjes

Voor het onderzoek zijn jarenlang kinderen gevolgd. De resultaten uit dit onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘The European Respiratory Journal’.

Het onderzoek richt zich vooral op vaders die als kind (voor hun 15e jaar) zijn blootgesteld aan rook. Als de vader in een gezin opgroeide waar gerookt werd, hebben zijn kinderen 1,5 keer zoveel kans om (niet-allergisch) astma te krijgen als kinderen van vaders die in een rookvrij gezin opgroeiden. Als de vader zelf ooit heeft gerookt, dan is die kans nog groter.

De onderzoekers vermoeden dat het doorgeven van gezondheidsrisico’s vooral te maken heeft met beschadigen van het DNA door (mee)roken. Die beschadigingen worden dus doorgegeven aan kinderen en die geven het vervolgens weer door aan hún kinderen. Hoewel kinderen van latere generaties gezond kunnen leven, kan het zijn dat ze vanwege DNA-schade door (mee)roken astma krijgen.

Rookvrije Generatie
Wij zetten ons al jaren in voor een Rookvrije Generatie, een initiatief van Longfonds, Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Want ieder kind verdient het om rookvrij op te groeien.

Stoppen met roken?
Ken - of ben - jij iemand die wil stoppen met roken? Doe mee met Stoptober. Samen gaat ’t lukken!