Gemeenten krijgen meer handvatten voor houtstookverbod

Goed nieuws voor iedereen die last heeft van houtrook: demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen wil een lokaal houtstookverbod voor gemeenten mogelijk maken. Zij krijgen ‘meer handvatten’ om houtstook te beperken en dit ook te handhaven. Longfonds is blij met deze stap richting gezondere lucht en gezondere longen.

Foto ooievaar op schoorsteen

Onderzoek EenVandaag 

De demissionaire staatssecretaris reageert op een onderzoek van EenVandaag. Daaruit bleek dat veel gemeenten behoefte hebben aan betere landelijke wet- en regelgeving om houtstook te kunnen verbieden. De helft van de deelnemende gemeenten worstelt nu met de handhaving bij stookoverlast. Daarvoor zijn er te weinig middelen, menskracht en juridische mogelijkheden.

Heijnen geeft aan dat voor het instellen van een lokaal houtstookverbod op dit moment een blauwdruk wordt ontwikkeld. Wij zijn erg benieuwd of gemeenten daarnaast ook extra middelen en menskracht krijgen om zo'n verbod te handhaven in de praktijk.  

Alternatieven voor houtkachels 

Vooralsnog zet het Schone Lucht Akkoord van het Rijk, provincies en gemeenten in op ‘beter stoken’ in plaats van ‘minder stoken’. We zijn verheugd dat de staatsecretaris nu een stap verder wil gaan, zo blijkt uit haar reactie op het onderzoek. Daarin zegt Heijnen geen heil te zien in de Eco-designkachel als oplossing: “Wat zeker wel effectief is, is om te zorgen dat er minder hout gestookt wordt en dat houtkachels als hoofdverwarming worden ingeruild tegen alternatieven zoals warmtepompen, dus daar wil ik op inzetten." 

Bron van fijnstof 

Houtstook is de grootste bron van fijnstofuitstoot in Nederland. De overlast is groot: alleen al van de de 1,2 miljoen mensen met een longziekte, ervaren ruim 750.000 mensen gezondheidsklachten door houtstook, zowel binnen als buiten. Ook voor mensen zonder een longaandoening is fijnstof schadelijk. 

Uitfasering van houtstook

Vanwege het negatieve effect op gezondheid, pleit Longfonds voor uitfasering van houtstook. Wij zijn géén voorstander van maatregelen die gericht zijn op verbetering van haarden/kachels en het gebruik ervan, zoals het toepassen van filters of voorlichting over ‘beter’ houtstoken/stookcursussen. Fijnstof is altijd ongezond en leidt ook bij lage concentraties tot longklachten. Longfonds vindt daarom dat adviezen voor 'beter stoken' niet thuishoren in overheidscommunicatie.  

Geef voor gezonde lucht

Luchtvervuiling heeft veel invloed op de ontwikkeling van longen en veroorzaakt longziekten. Meer onderzoek is hard nodig. Steun je ons met een donatie?

Ja, ik doneer
Hand kind lucht