Doneer nu Gratis magazine

Elektronische neus stelt juiste longziekte vast

De SpiroNose, een elektronische ‘neus’ die ontwikkeld is in het AMC, kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft. In negen van de tien gevallen stelt het apparaat binnen een minuut de juiste diagnose. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten die woensdag 5 juli gepresenteerd worden in het AMC. Dit onderzoek was mogelijk dankzij financiële steun van het Longfonds en de VriendenLoterij. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, is blij met de positieve resultaten: 'De SpiroNose is een belangrijke stap voorwaarts in goede diagnostiek en zorg.'

Technisch geneeskundige Rianne de Vries, onderzoeksleider in het AMC, heeft de afgelopen twee jaar in samenwerking met verschillende ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, de ademgegevens van 2.700 longpatiënten verzameld. Door te blazen in de SpiroNose zijn deze gegevens opgeslagen in de online database BreathCloud, die artsen kunnen raadplegen bij het stellen van een diagnose. De slimme ‘neus’ stelt niet alleen de diagnose, maar kan ook verschillende typen van een ziektebeeld onderscheiden. Bijvoorbeeld niet alleen óf iemand astma heeft, maar ook welk type. Bij longkankerpatiënten kan de SpiroNose voorspellen of dure immunotherapie aanslaat.

Bij veel mensen met longklachten is het lastig om een juiste diagnose te stellen, waardoor de goede behandeling vaak te laat begint. Dat heeft nadelige gevolgen voor longkankerpatiënten, maar ook voor mensen met astma of COPD. Rutgers: “Met deze nieuwe techniek worden belastende onderzoeken voorkomen en krijgen patiënten sneller de juiste medicatie.”

De verwachting is dat patiënten met longklachten in de nabije toekomst al bij de huisarts kunnen blazen door de SpiroNose. De arts kan de ademgegevens vergelijken met de BreathCloud database, voor een diagnose en medicatiekeus op maat. “Voor veel nieuwe en dure medicijnen bestaat geen test om te bepalen welk middel bij welke patiënt aanslaat. De behandeling is dan gebaseerd op trial-and-error, een tijdrovende en kostbare zoektocht”, zegt De Vries. “De SpiroNose kan hier verandering in brengen.”

 

Reacties (110)

Ik ben al geruime tijd benauwd en ik heb hartkloppingen, de longfoto's is niks te zien en mijn ontstekingswaarde is ook goed. Maar ik blijf benauwd.

hallo ik wil zeggen dat ik dit een heel goed middel zou zijn en hoop snel en dat het eerder opgemerkt wordt ontdekt
Hopen dat het snel bij alle huisartsen kan worden gedaan.

@MONIKA RIJKS, dank je wel voor jouw vraag. Helaas hebben wij geen lijst van medische centra die de SpiroNose gebruiken. De SpiroNose wordt voor alsnog gebruikt voor onderzoek en nog niet in de dagelijkse praktijk. Patiënten kunnen zich niet zelf aanmelden voor het onderzoek.

Wij doen er alles aan om de SpiroNose onder de aandacht te brengen van de artsen in Nederland. Maar dit zijn er nogal wat! We adviseren je dus ook om dit te bespreken met jouw arts. Meer informatie is beschikbaar via deze link: https://www.breathomix.com/#contact-1

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.