Doneer nu Gratis magazine

Elektronische neus stelt juiste longziekte vast

De SpiroNose, een elektronische ‘neus’ die ontwikkeld is in het AMC, kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft. In negen van de tien gevallen stelt het apparaat binnen een minuut de juiste diagnose. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten die woensdag 5 juli gepresenteerd worden in het AMC. Dit onderzoek was mogelijk dankzij financiële steun van het Longfonds en de VriendenLoterij. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, is blij met de positieve resultaten: 'De SpiroNose is een belangrijke stap voorwaarts in goede diagnostiek en zorg.'

Technisch geneeskundige Rianne de Vries, onderzoeksleider in het AMC, heeft de afgelopen twee jaar in samenwerking met verschillende ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, de ademgegevens van 2.700 longpatiënten verzameld. Door te blazen in de SpiroNose zijn deze gegevens opgeslagen in de online database BreathCloud, die artsen kunnen raadplegen bij het stellen van een diagnose. De slimme ‘neus’ stelt niet alleen de diagnose, maar kan ook verschillende typen van een ziektebeeld onderscheiden. Bijvoorbeeld niet alleen óf iemand astma heeft, maar ook welk type. Bij longkankerpatiënten kan de SpiroNose voorspellen of dure immunotherapie aanslaat.

Bij veel mensen met longklachten is het lastig om een juiste diagnose te stellen, waardoor de goede behandeling vaak te laat begint. Dat heeft nadelige gevolgen voor longkankerpatiënten, maar ook voor mensen met astma of COPD. Rutgers: “Met deze nieuwe techniek worden belastende onderzoeken voorkomen en krijgen patiënten sneller de juiste medicatie.”

De verwachting is dat patiënten met longklachten in de nabije toekomst al bij de huisarts kunnen blazen door de SpiroNose. De arts kan de ademgegevens vergelijken met de BreathCloud database, voor een diagnose en medicatiekeus op maat. “Voor veel nieuwe en dure medicijnen bestaat geen test om te bepalen welk middel bij welke patiënt aanslaat. De behandeling is dan gebaseerd op trial-and-error, een tijdrovende en kostbare zoektocht”, zegt De Vries. “De SpiroNose kan hier verandering in brengen.”

 

Reacties (113)

Ik heb een paar jaar( 2 of 3) in de VUmc aan zo'n ding gezeten, en het enige wat er toen gebeurde was dat ik een
heel ingewikkelde mannier van een medicijn in moest nemen waarvan ik mijn hart uit mijn lijf spoog en ik bleef zitten met een behoorlijke koppijn.
Ik ben 82 en als ik buiten iets sneller loop dan een schildpad , dan ben ik binnen 50 meter doodop.
Binnen valt het mee dan moet ik wel opletten dat ik heel langzaam moet lopen.
Twee maal in de week ben ik bij mijn Fysio en loop ik 12 minuten op de loopband 6 minuten op 1.5 km p/u en helling 0, en 6 minuten op 1,7 km p/u. Dat gaat prima want dat kan ik meestal achter mekaar volhouden zonder pauze.
Maar buiten lopen is een ramp . ook in de auto heb ik last van de veiligheid gordel dan krijg ik pijn in mijn borst en probeer ik die gordel zo goed mogelijk zo te krijgen dat hij niet op mijn longengebied drukt

@Rene Ponsen
De ontwikkeling heeft zeker niet stilgestaan. Je kunt er meer over lezen o.a. via bijgaande link
https://www.longfonds.nl/inzet-spironose-stappen-dichterbij-gekomen en


Ik lees dit op 12-12-2020. Het artikel over de SpiroNose is van 2017. Heeft de tijd stil gestaan. Ik heb ruim een jaar onderzoeken moeten ondergaan, voor dat vastgesteld kon worden dat ik fibrose heb. Heeft de ontwikkeling van de SpiroNose stilgestaan of is er nog geen verdere vooruitgang geboekt. Jammer had een hoop tijd bespaart.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.