Help mee Gratis magazine

Drie longonderzoekers in de prijzen

De winnaars van de Sterk Participatie Prijs en de Dirkje Postma Talent Award zijn bekend. Vanwege de uitbraak van het coronavirus verliep de uitreiking dit jaar iets anders dan andere jaren. Het vond niet plaats tijdens de Week van de Longen in Ermelo, maar op een feestelijk versierd kantoor van het Longfonds. Ook is om die reden de Publieksprijs, de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten, dit jaar niet uitgereikt.

Lieuwe Bos winnaar van de Dirkje Postma Talent Award

Dit jaar is de Dirkje Postma Talent Award gewonnen door Lieuwe Bos van het Amsterdam UMC. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar een ademtest die ervoor moet zorgen dat mensen met een longziekte sneller de juiste behandeling krijgen. De prijs werd uitgereikt door Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. Met de subsidie van €200.000 kan bijvoorbeeld een vernieuwende onderzoekslijn worden ontwikkeld.

Lieuwe Bos kreeg de prijs omdat de jury vindt dat zijn onderzoek degelijk is opgezet en bijdraagt aan de oplossing van een groot probleem. De ademtest kan er namelijk voor zorgen dat antibiotica bij een longontsteking beter wordt ingezet. Door een longontsteking kunnen mensen met een chronische longziekte minder makkelijk ademen en minder dingen doen. Als de ademtest de bacteriën in de uitgeademde lucht kan herkennen, kan er sneller gekozen worden voor het juiste antibioticum en kunnen longinfecties beter worden behandeld. De jury was daarnaast onder de indruk van de manier waarop Lieuwe Bos zijn voorstel verdedigde en hoe hij tot nu toe zijn wetenschappelijke carrière heeft opgebouwd. “Met de subsidie van €200.000 gaan we een vervolgonderzoek doen om nóg meer te leren over de verschillende soorten longinfecties die er zijn.” zegt Lieuwe Bos.

De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen zodat zij de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière kunnen zetten. Het stimuleren van talentvolle onderzoekers komt het longonderzoek in Nederland ten goede.

Twee winnaars voor de Sterk Participatie Prijs

Voor het eerst is de Sterk Participatie Prijs niet uitgereikt aan één, maar aan twee onderzoekers. De winnaars zijn Marieke Duiverman van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Charlotte Poot van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij kregen allebei een bedrag van 7.500 euro, uitgereikt door Truus Teunissen en Prof. Dr. Peter Sterk. Met dit bedrag zorgen ze ervoor dat mensen met een longziekte bij hun onderzoek betrokken worden - én blijven.

Marieke Duiverman won de prijs voor het ‘Reconsider-onderzoek’. Daarmee toonde ze aan dat het voor mensen met ernstig COPD net zo effectief is om thuis te wennen aan een nachtelijk beademingsmasker, als in het ziekenhuis. Maskerbeademing in de nacht is voor deze mensen een goede therapie om de ademhaling te verbeteren. Thuis wennen aan het masker is goedkoper en voor patiënten bovendien een stuk prettiger. Patiënten zijn vanaf het begin tot het eind bij dit onderzoek betrokken geweest. Marieke Duiverman: “Voor mij is het betrekken van patiënten bij onderzoek een continu proces. En het grote voordeel is dat we daardoor nu meteen aan de wens van mensen met ernstig COPD tegemoet kunnen komen.”

Charlotte Poot heeft met het ‘Acceptance-onderzoek’ de jury overtuigd. In dit onderzoek heeft zij - samen met astma-patiënten en zorgverleners - het programma van de ‘slimme astma inhalator’ verder ontwikkeld. Een slimme astma inhalator houdt het medicatiegebruik van mensen met astma bij. Dit gebeurt met behulp van ingebouwde sensoren. Hiermee kan de patiënt het medicatiegebruik bekijken en herinneringen en motiverende berichten ontvangen. “We willen meer onderzoekers laten inzien hoe zinvol het is om patiënten te betrekken bij onderzoek. Daarom gaan we met het prijzengeld een filmpje maken om ook andere onderzoekers hiervan te overtuigen.” zegt Charlotte Poot.

De jury noemde beide onderzoeken ‘pareltjes’ als het gaat om het betrekken van patiënten bij onderzoek. Patiënten zijn van begin tot einde betrokken en zijn werkelijke partner in deze onderzoeken. De prijs is opgedragen aan Prof. Dr. Peter Sterk voor zijn verdiensten in het longonderzoek en zijn inzet voor patiëntparticipatie. Met deze prijs stimuleert het Longfonds de betrokkenheid van patiënten als gelijkwaardige partners bij alle fasen van onderzoek. Sinds 2018 kunnen onderzoekers meedingen naar de prijs.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.