De volgende stap voor ons manifest 'Geef kinderen gezonde lucht'

Op 8 juni overhandigde directeur Michael Rutgers de petitie voortgekomen uit het manifest ‘Geef kinderen gezonde lucht’ aan de leden van de Tweede Kamercommissies Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is tijd voor een nieuwe impuls: stel een gezant aan voor gezonde lucht.

Noelle heeft astma

Manifest: Geef kinderen gezonde lucht – nu en in de toekomst

De petitie komt voort uit het veelvuldig ondertekende manifest ‘Geef kinderen Gezonde Lucht’, dat begin april werd gelanceerd door Longfonds en de Long Alliantie Nederland. Sindsdien is de oproep ondertekend door een grote groep maatschappelijke en politieke (jongeren)organisaties. Ook tientallen wetenschappers en duizenden Nederlanders die zich zorgen maken over luchtvervuiling hebben hun steun betuigd.

Petitie

De petitie werd op dinsdag 8 juni online aangeboden aan de leden van de Tweede Kamercommissies Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarbij zijn ook Noëlle (onder voorbehoud), haar moeder Naisheline en haar kinderlongarts Ismé de Kleer aanwezig. Longfonds-directeur Michael Rutgers overhandigt de petitie, met daarbij onder andere een verwijzing naar de vele steunbetuigingen die we de afgelopen weken hebben verzameld. “Stuk voor stuk hartenkreten van bezorgde mensen met een duidelijk appel: als het nieuwe kabinet nu niet veel meer en sneller werk maakt van gezonde lucht, dan blijven huidige en toekomstige generaties nog langer grote gezondheidsproblemen ondervinden. Voorkom dat kinderen onnodig ziek worden. Laat onze kinderen vrij ademen”, zegt Michael Rutgers van Longfonds.

Bekijk het aanbiedmoment

Foto Noëlle

Noëlle (6) zit gevangen in vieze lucht

Noëlle is onbedoeld het gezicht geworden van die ongezonde lucht. Ze wordt letterlijk ziek van de lucht die ze dagelijks inademt. Noëlle woont in het Rotterdamse Rozenburg, omgeven door snelwegen en industrie. Alleen al het afgelopen jaar moest ze twee keer op de IC worden opgenomen, maandelijks komt ze benauwd in het ziekenhuis terecht. Haar moeder Naisheline is radeloos en wil graag verhuizen. Kinderlongarts Ismé de Kleer van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam bevestigt het verband tussen luchtvervuiling en de gezondheid van haar patiënt. 

Lees het interview met kinderlongarts Ismé de Kleer 

Laat kinderen vrij ademen

Astma bij kinderen voorkomen. Samen met dr. Hermelijn Smits en haar team werken we er hard aan om dit waar te maken. Met jouw gift help je dit belangrijke longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Sem kijkt uit het raam