De Brainport Fietschallenge is begonnen

Vorige week gaf acteur en Brabants boegbeeld Frank Lammers het startschot voor de Brainport Fietschallenge (Eindhoven e.o.) waarvan de opbrengst naar Longfonds gaat. De Fietschallenge is onderdeel van de mobiliteitscampagne ‘Geef jezelf meer lucht, geef de regio meer lucht’ en heeft als doel om inwoners in de Brainportregio 50 dagen lang zoveel mogelijk te laten fietsen voor Longfonds.

Frank Lammers startschot fietschallenge
Frank Lammers fiets challenge

Fietskaravaan over de High Tech Campus

De fietschallenge werd gelanceerd met een bonte fietskaravaan geleid door een heuse fiets-DJ. Na het startschot vertrok de fietskaravaan naar de High Tech Campus waar werd aangesloten bij een mobiliteitsmarkt. De karavaan trekt als promotiestoet de komende dagen al fietsend door de Brainportregio. In de karavaan fietsen afgevaardigden van bedrijven, gemeenten en een promotieteam met grote billboards achter hun fiets met daarop de oproep om deel te nemen aan de fietschallenge.  

Geld ophalen met fietsen

Het Huis van Waalre was het decor waar Frank Lammers op geheel eigen wijze het startschot gaf. Maar niet nadat hij het woord gaf aan wethouder van Waalre Peet van de Loo, Joost Beenker van Brainport Bereikbaar en Géraud Klaassen van Longfonds. Laatstgenoemde ontving direct een briefje van €500,- uit de broekzak van Lammers en daarmee is het eerste bedrag al binnen.

De kilometers die inwoners bij elkaar fietsen zijn geld waard: voor elke 500 kilomter steunt Brainport Bereikbaar Longfonds met €10,-. Werknemers van deelnemende bedrijven zien dat hun werkgever daar nog wat bovenop doet. De eerste bedrijven zijn al ingeschreven, zoals Weber Beamix, Royal Haskoning en de GGD Brabant-Zuidoost. 

Gezonde lucht

Schone lucht is één van de peilers van Longfonds als gezondheidsfonds en patientenorganisatie. De lucht in Nederland is op de meeste plekken ongezond. Sommige mensen met een longziekte hebben zelfs zo veel last van ongezonde lucht, dat ze vluchten naar gezonde lucht.

Bij kinderen schaadt ongezonde lucht de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Daarom vraagt Longfonds tijdens de challenge speciaal aandacht voor de campagne 'Voorkom astma bij kinderen'. Ruim 80.000 kinderen kunnen door ontstekingen in hun longen niet vrij ademen. En 1 op de 5 van deze kinderen krijgt astma door de ongezonde lucht waarin ze opgroeien.

Op 6 juli 2023 maken Brainport Bereikbaar en Longfonds samen de opbrengst bekend van de challenge.