Inhaleren

De medicijnen die je voor COPD gebruikt, neem je in via een inhalator. Dat wordt een puffer genoemd. Hierdoor komen de medicijnen direct in je longen terecht. Het is belangrijk dat je goed inhaleert, want alleen dan komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in je longen. Je arts of longverpleegkundige laat je zien hoe je dat doet.

Immanuel Leimena, heeft COPD

Het is belangrijk dat je op de juiste manier inhaleert. Dan komen je medicijnen op de goede plaats in je longen en hebben ze het meeste effect. Als je niet goed inhaleert, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. Helaas gaat er bij 70 procent iets mis in het gebruik van de inhalatoren. Denk aan het niet volledig uitademen naast het mondstuk of de adem niet lang genoeg vasthouden. 

De juiste techniek om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk en het is een vaardigheid die je moet leren en onderhouden. Want door onbewuste fouten kunnen bijwerkingen ontstaan en kan de medicatie mogelijk niet meer goed werken. Daarom oefent je huisarts, longarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner in ieder geval een keer per jaar met je. Je apotheker kan je hier ook bij helpen. Als dit langer dan een jaar niet gebeurd is of als je bijwerkingen ervaart, vraag dan zelf om een opfriscursus.

Je zorgverzekeraar vergoedt in principe de kosten van je medicijnen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je arts.

Op de juiste manier inhaleren

Om te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. Deze kun je downloaden of printen en meenemen naar je arts of verpleegkundige.

Bekijk ze op inhalatorgebruik.nl

En kijk voor meer praktische tips en adviezen ons webinar 'goed gebruik inhalatiemedicijnen' terug. 

Op het Longforum kun je ervaringen en tips van anderen vinden.

Soorten inhalatoren

Er zijn verschillende inhalatoren. Per inhalator is een andere inhalatietechniek nodig, die je arts je laat zien. De apotheker kan je hier ook bij helpen. Laat eenmaal per jaar bij je huisarts, apotheek, longarts of longverpleegkundige controleren of je nog op de juiste manier inhaleert en of je medicijnen nog passend voor je zijn. Als je bij het gebruiken van nieuwe medicijnen of meerdere medicijnen merkt dat je last hebt van mogelijke bijwerkingen, dan is het belangrijk dit direct aan je arts te melden.

Immanuel Leimena, heeft COPD

Ik neem mijn medicijnen trouw, ga op tijd naar bed en eet gezond

Immanuel Leimena, heeft COPD

Welke inhalator past bij jou?

Er zijn in Nederland meer dan 130 soorten inhalatoren beschikbaar. Dat maakt de keuze niet makkelijker. Toch is het belangrijk dat je met je arts een inhalator kiest die bij jou past. Hiervoor kunnen jullie samen deze punten aflopen:

  1. Kun je goed inhaleren? Dit kan voor sommigen moeilijk zijn, bijvoorbeeld voor jonge kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en verwarde of dementerende mensen. Voor deze groep zijn alleen verstuivers (dosisaërosolen) met voorzetkamer geschikt, of een vernevelaar.
  2. Hoe is je longfunctie? Daarbij gaat het vooral om de kracht bij het inademen. Je moet de medicijnen diep in de longen krijgen. Lukt dat niet, dan is bijvoorbeeld een poederinhalator minder geschikt.
  3. Kun je de handelingen goed en in de juiste volgorde uitvoeren?
  4. Wat vind je zelf prettig? Heb je eerder een inhalator gebruikt en hoe beviel die?

Als duidelijk is welke inhalator het wordt, kijkt je arts welke medicijnen voor die inhalator geschikt zijn. Als het goed bevalt, je ermee overweg kunt en je klachten minder worden, dan heb je samen de juiste keuze gemaakt. Als je niet tevreden bent, kun je teruggaan naar je arts. Het is dan belangrijk om duidelijk uit te leggen wát er niet bevalt. Is het gebruik het probleem of zijn er bijwerkingen?

Tip

  • Het is slim om elk jaar te kijken naar je zorgverzekering als het gaat om de inkoop en vergoeding van medicijnen.

Meldpunt

Ervaar je problemen bij het voorschrijven van medicijnen of vergoeding ervan? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER