Ellen Rozeboom: 'Ik dacht dat de benauwdheid hyperventilatie was, bleek het astma te zijn'

Longfunctietest

Een longfunctietest is een test die onderzoekt hoe goed jouw longen werken. Je arts test of je misschien astma hebt. De longfunctietest kan bij je huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium.

Ellen Rozenboom, heeft astma

Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed je longen werken en of er sprake is van vernauwing van je luchtwegen. De longfunctietest helpt de arts om vast te stellen of je astma hebt.

Je kunt de longfunctietest bij de huisarts doen. Soms ga je naar een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. Je huisarts of het ziekenhuis vertelt je hoe je je kunt voorbereiden op het onderzoek. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Voordat je een longfunctietest krijgt, luistert je huisarts naar je ademhaling en naar je longen met een stethoscoop. Hij stelt ook een aantal vragen, zoals:

  • Heb je last van je longen of allergische klachten?
  • Komen er longziekten voor in je familie?
  • Voel je je gezond?
  • Leef je gezond?

Denkt de huisarts dat je astma hebt? Of is er twijfel? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de longarts voor een longfunctietest en een provocatietest.

In gesprek met je arts

Tijdens een bezoek aan je arts komt er veel op je af. Deze vragenlijst is een geheugensteuntje om je te helpen. Stel zelf een lijst samen met vragen die voor jou belangrijk zijn. Zo ben je goed voorbereid.

Bekijk de vragen

Provocatietest

Een provocatietest is een andere test waarmee de arts onderzoekt hoe goed je longen werken. Tijdens een provocatietest krijg je in kleine stapjes een stof toegediend die een astmatische reactie uitlokt, of provoceert. Zo kan de arts zien of, en hoe gevoelig je longen zijn voor bepaalde prikkels. De stof die je krijgt toegediend is meestal histamine. Dit is de stof die in je lichaam vrijkomt als je in aanraking komt met prikkels waar je overgevoelig voor bent. Als je astma hebt, zijn je longen vaak ook overgevoelig voor histamine. Histamine is niet schadelijk en verdwijnt direct weer uit je lichaam.

We willen dat iedereen vrij kan ademen

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift help je belangrijk wetenschappelijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier