Jurjen Pieters: 'Mijn puffer is mijn beste vriend'

Inhalator

Medicijnen die je voor je astma gebruikt, neem je in met een puffer. Dat wordt ook wel een inhalator genoemd. Het is belangrijk dat je de medicijnen goed inhaleert. Alleen als je goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in je longen. Als je dit niet doet, kan het medicijn bijvoorbeeld in je keel terechtkomen.

Jurjen

De juiste manier om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Daarom zal je huisarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner met je oefenen. Je apotheker kan hier ook bij helpen. Er zijn ook gebruiksaanwijzingen en filmpjes over inhaleren. Bekijk deze op inhalatorgebruik.nl. Je kunt de gebruiksaanwijzingen downloaden en meenemen naar je arts of verpleegkundige.

De arts of verpleegkundige controleert in ieder geval eenmaal per jaar of je op de juiste manier inhaleert en de juiste medicijnen gebruikt. Doet hij of zij dit niet, vraag dan zelf om een controle om zeker te zijn dat je de inhalator nog steeds goed gebruikt.

Ruby Themans meisje

Twee keer per dag neem ik een pufje en voor het slapen een pilletje, dat lekker smaakt.

Ruby Themans
Meer weten over medicijnen? Bestel gratis ons magazine

Welke inhalator past bij je?

Er zijn in Nederland meer dan 30 verschillende apparaatjes om te inhaleren, ook wel puffers genoemd. Dat maakt de keuze niet makkelijker. Daarom is het belangrijk dat je met je arts een inhalator kiest die bij je past. Hiervoor kunnen jullie samen een aantal punten aflopen.

  1. Kun je goed inhaleren? De meeste mensen kunnen dit, maar voor sommigen kan het moeilijk zijn. Vooral voor jonge kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en verwarde of dementerende mensen. Voor deze groep zijn alleen verstuivers (dosisaërosolen) met voorzetkamer geschikt, of een vernevelaar.
  2. Hoe krachtig kun je inademen? Je moet de medicijnen diep in de longen krijgen. Lukt dat niet, dan is bijvoorbeeld een poederinhalator minder geschikt.
  3. Kun je de handelingen goed en in de juiste volgorde uitvoeren?
  4. Wat vind je zelf prettig? Heb je eerder een inhalator gebruikt en hoe beviel die?
  5. In welke levensfase zit je? Jongeren kiezen bijvoorbeeld niet vaak voor een voorzetkamer, zij willen liever een puffer die in hun zak past.

Als duidelijk is welke inhalator het wordt, kijkt de arts of in die inhalator de juiste medicijnen voor jou beschikbaar zijn. Als het goed bevalt, je ermee overweg kunt en je klachten minder worden, dan hebben jullie samen de juiste keuze gemaakt. Als je niet tevreden bent, kun je teruggaan naar je arts. Het is dan belangrijk om duidelijk uit te leggen wát er niet bevalt. Is het gebruik het probleem of zijn er bijwerkingen?

Tip

  • Het is slim om elk jaar te kijken naar je zorgverzekering als het gaat om de inkoop en vergoeding van medicijnen.

Meldpunt

Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Bijvoorbeeld met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, met het voorschrijven van medicijnen of over het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.

Ga naar het meldpunt

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 3x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Longwijzers