Ik en mijn arts

Je hebt vaak te maken met verschillende artsen en verpleegkundigen. Zij zorgen ervoor dat je goede zorg krijgt en helpen je om te gaan met astma. Dat mag je van ze verwachten. Omgekeerd verwachten je artsen ook een aantal dingen van jou. Belangrijk is een goede samenwerking tussen jou en je arts zodat je de zorg krijgt die het beste bij je past.

Hans van den Berg

Voor goede zorg is het belangrijk dat de artsen en verpleegkundigen die jou behandelen als een team samenwerken. Het team dat jou behandelt bestaat vaak uit een huisarts, praktijkondersteuner, longarts en longverpleegkundige. Zij houden zich aan afspraken die ze samen hebben gemaakt om je zo goed mogelijk te helpen.

In gesprek met je arts

Tijdens een bezoek aan je arts komt er veel op je af. Deze vragenlijst is een geheugensteuntje om je te helpen. Stel zelf een lijst samen met vragen die voor jou belangrijk zijn. Zo ben je goed voorbereid.

Bekijk de vragen

Je hele gezondheid

Goede voorlichting is belangrijk. Je behandelend (huis)arts en de longverpleegkundige zijn er om je te helpen. Aarzel dus niet om vragen te stellen als je iets niet helemaal begrijpt. Het gaat in de behandeling om meer dan alleen je astma. Je arts of longverpleegkundige kijkt naar je hele gezondheid en de invloed daarvan op je dagelijks leven. Bijvoorbeeld omgaan met astma in je werk of beperkingen in contacten met familie en vrienden.

De beste behandeling voor jou: het zorgplan

De mensen die je astma behandelen maken vaak samen met jou een persoonlijk behandelplan, of zorgplan. Wat staat er in het zorgplan?

  • Je diagnose
  • Je afspraken
  • Je medicijnen
  • De doelen van je behandeling (wat is voor jou belangrijk)
  • Wat je zelf kunt doen om met je astma om te gaan
  • Met wie je contact kunt opnemen bij problemen

In het behandelplan staat de zorg beschreven die voor jou het beste is. Je bespreekt samen welke zorg dat is. De zorg moet passen bij wat jij nodig hebt. Dat heet ‘zorg op maat’. Je mag het zorgplan meenemen naar huis. Zo heb je alle informatie over je behandeling bij elkaar. Dat is niet alleen voor jezelf handig, maar ook voor het team dat jou behandelt.

Hans van den Berg

'Na mijn longrevalidatie ben ik een stuk gelukkiger geworden

Hans van den Berg

Wat verwachten artsen van jou?

Net zoals jij een aantal dingen mag verwachten van je arts of verpleegkundige, verwachten zij ook dingen van jou. Astma behandelen kan alleen als er een goede samenwerking is tussen jou en het team dat je helpt.

Probeer daarom zo open mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld over je manier van leven. Vertel of je rookt, wat je eet en hoeveel je beweegt. Probeer de adviezen van je arts zo goed mogelijk te volgen. Geef het aan als je sommige afspraken uit het behandelplan niet voor elkaar krijgt. Het maakt niet uit waardoor dit komt. De doelen die je samen hebt opgesteld, moeten wel haalbaar voor je zijn. De samenwerking tussen jou en je arts is daarin het belangrijkste.

Wie kun je bellen bij vragen of problemen?

Vaak is er binnen je team één arts of verpleegkundige bij wie je als eerste terecht kunt met vragen of problemen. Dit is de ‘centrale zorgverlener’. Heb je niet heel veel last van je astma? Dan is meestal de huisarts of praktijkverpleegkundige je eerste contactpersoon. Heb je ernstig astma? Dan is het meestal de longarts of de longverpleegkundige.

Zorg ervoor dat je van hen altijd een telefoonnummer hebt. En dat je weet wie je kunt bellen als je arts er niet is. De artsen die je behandelen of hun waarnemers zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Bijvoorbeeld met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, het voorschrijven van medicijnen of het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef het door bij het meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.

Houd klachten stabiel: het Astma Actieplan

Het persoonlijk Astma Actieplan helpt je beslissen wanneer en wat je kunt doen als je astmaklachten erger worden. Je vult het samen met je zorgverlener in.

Bestel hier het Astma Actieplan
Het Astma Actieplan helpt mensen hun klachten stabiel te houden