‘Gezonde longen is mijn grootste droom'

Voor 1,2 miljoen mensen in Nederland met een chronische longziekte is ademen niet vanzelfsprekend. Zoals voor Hilda, die COPD heeft. Longonderzoek is voor haar van het allergrootste belang.

Hilda van der Wier

Hilda kreeg dertien jaar geleden de diagnose COPD. Een enorme schok voor haar. Het betekende het einde van heel veel dromen en van haar grootste hobby: zingen in een band. De longziekte COPD is progressief en valt nog niet te genezen. Hilda is nu 55 en afhankelijk van haar scoot-mobiel. Toch gaat ze niet bij de pakken neerzitten en wil ze er elke dag weer iets van maken. “Dan probeer ik drieduizend stappen te zetten zonder extra zuurstof te gebruiken.”

Onderzoek is heel belangrijk

Hoe fijn zou het zijn als Hilda’s leven niet langer bepaald zou worden door haar longziekte. Ze koestert de hoop dat een longtransplantatie niet nodig zal zijn. Het baanbrekende Longfonds-onderzoek naar de mini-long volgt ze daarom op de voet. Want met de mini-long kan gericht worden onderzocht hoe beschadigd longweefsel gerepareerd kan worden. Daarmee komt een levensreddende behandeling in zicht. Hilda: “Dat mijn longen weer gezond worden, is mijn grootste droom.”

We willen dat iedereen vrij kan ademen.

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift draag je daaraan bij en help je belangrijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier