Rookvrij

Roken en meeroken is schadelijk voor je longen. Het veroorzaakt longziekten zoals COPD. En het maakt je klachten erger. Door te roken leef je gemiddeld 10 jaar korter dan iemand die niet rookt. Longfonds zet zich daarom samen met andere partijen in om kinderen rookvrij te laten opgroeien en roken te ontmoedigen.

Kind Rookvrij bord

Feiten over roken

 • Elke week beginnen honderden kinderen in Nederland met roken.
 • Eén op de twee rokers overlijdt aan de gevolgen.
 • Elk jaar overlijden 20.000 mensen in ons land aan de gevolgen van (mee)roken.

Het inademen van sigarettenrook is extra schadelijk voor kinderen. Hun longen zijn nog in ontwikkeling. Als ze regelmatig rook inademen, is de kans groter dat ze astma of luchtweginfecties krijgen, dat laat onderzoek van kinderarts Jasper Been zien.

Roken is niet normaal

Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken. En is het voor ouders moeilijk om hun kinderen tegen deze dodelijke verslaving te beschermen. Kinderen overzien de gevolgen niet, ze beseffen niet dat stoppen met roken zo moeilijk is.

Samen maken we Nederland rookvrij

Vanuit de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij werken Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding samen om de omgeving waarin kinderen opgroeien rookvrij te maken, de overheid aan te zetten tot maatregelen om roken minder normaal en aantrekkelijk te maken en rokers te motiveren om te stoppen.

Daarnaast is Longfonds aangesloten bij het programma de Gezonde Generatie. Met dit initiatief van 20 gezondheidsfondsen investeren we samen in de gezondheid van toekomstige generaties. En dat is hard nodig, want als we niets doen is over 20 jaar meer dan de helft van alle Nederlanders chronisch ziek.

 • Rookvrije generatie logo

  Rookvrije Generatie

  We willen kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat ze opgroeien als een generatie die zelf kan kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst.

  Lees verder
 • Gezonde Generatie logo

  Gezonde Generatie

  Samen werken we aan een gezonde basis, een gezonde leefstijl en een gezonde omgeving voor alle kinderen in Nederland. Ons doel is dat in 2040 de Nederlandse jeugd de gezondste is van de hele wereld.

  Naar de website

Iedereen kan iets doen om kinderen te beschermen tegen tabaksrook

Jij ook! Ga aan de slag, alleen of samen. Om je op weg te helpen, geven we je tips.

Naar de tips
Rookvrije generatie slinger kinderen