Wat adem ik in?

Ongezonde lucht betekent dat je vervuilende stoffen inademt uit bijvoorbeeld verkeer of industrie, zoals fijnstof en ozon.

Veel stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Luchtvervuiling ontstaat door verkeer, industrie, landbouw, intensieve veeteelt, luchtvaart en scheepvaart. Ook houtkachels en open haarden vervuilen de lucht lokaal sterk.

Vrouw ademt

Hoe kleiner, hoe schadelijker

De belangrijkste manier waarop luchtvervuiling het lichaam binnenkomt, is via de longen. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte en samenstelling. Ultrafijnstof en roet zijn het meest schadelijk voor de gezondheid. Deze dringen het makkelijkst door tot diep in de longen, blijven daar zitten en richten schade aan. Dit is een gevaar voor gezonde en ongezonde longen. Ze dringen door tot in de bloedbaan waardoor je gevaar loopt op hart- en vaatziekten en dementie.

Welke stoffen adem ik in?

Meer over luchtvervuiling

 • Ziek door ongezonde lucht

  De lucht in Nederland is op veel plekken ongezond. Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Daarom wil Longfonds dat het nieuwe kabinet strenge maatregelen neemt voor gezonde lucht.

  Lees verder
 • De lucht buiten gezonder maken

  Iedereen kan de lucht die we inademen gezonder maken. Juist in de eigen omgeving kun je verschil maken. Lees onze tips om minder te vervuilen en jezelf beter te beschermen tegen ongezonde lucht.

  Lees verder
 • De lucht binnen gezonder maken

  De lucht in huis kun je zelf gezonder maken. Probeer jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen een ongezond binnenklimaat. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

  Lees verder