Een gesprek over longziekten en luchtvervuiling

Onze ambassadeur Alexandra Alphenaar en vrijwilliger Charis Schouten voerden een goed gesprek over longziekten en luchtvervuiling in de Amsterdamse Hortus Botanicus. De Postcode Loterij maakte een korte video van deze bijzondere ontmoeting. We laten je graag het resultaat zien!

Alexandra en Charis in de Hortus

Meer klachten bij luchtvervuiling

Blogger Charis en actrice Alexandra spraken elkaar voor de videoserie ‘Een dag om nooit te vergeten’ van de Postcode Loterij in samenwerking met &C. Ondanks de pittige gespreksonderwerpen was de sfeer tussen het tweetal opperbest! In de prachtige Hortus is de luchtkwaliteit die dag matig, zo blijkt uit de Gezonde Lucht Check die het tweetal ter plekke uitvoerde. Die matige score is niet fijn voor Charis die ernstig astma heeft en méér klachten krijgt als de lucht vervuild is.  

Zichtbaarheid voor longziekten

Charis: “Longziekten en ongezonde lucht hebben met elkaar gemeen dat ze beide nogal ’onzichtbaar’ zijn. Aan de lucht zie je vaak niet dat deze vervuild is, en aan mij zie je niet dat mijn energieniveau door astma heel laag is. Longfonds helpt mij om longziekten veel zichtbaarder te maken. Zo post ik regelmatig op hun Instagram over hoe ik mijn ziekte beleef. Ook heel belangrijk: Longfonds financiert onderzoek naar medische doorbraken voor longziekten zoals astma. Net als de 1,2 miljoen mensen met een longziekte, weet ik dat zo’n doorbraak hard nodig is.” 

Alle longziekten de wereld uit

Alexandra: “Omdat ik als kind zelf astma heb gehad, voel ik me erg verbonden met de missie van Longfonds; alle longziekten de wereld uit. Als professioneel zangeres weet ik als geen ander dat gezonde longen van levensbelang zijn. Ik vind het verbeteren van de luchtkwaliteit dan ook enorm belangrijk. En dat mijn kinderen (en daarbij uiteraard alle kinderen) opgroeien in een rookvrije omgeving. Longfonds zet zich op beide punten actief in.”   

Feiten en cijfers over longziekten en luchtvervuiling

  • 600.000 mensen in Nederland hebben chronisch ontstoken longen, oftewel astma. 
  • 80.000 kinderen in Nederland hebben astma.  
  • 20% van de kinderen met astma krijgt dit door luchtvervuiling. 
  • 12.000 mensen per jaar overlijden vroegtijdig door ongezonde lucht.  
  • 750.000 mensen met een longziekte hebben het regelmatig benauwd door luchtvervuiling. 

Meer over astma en gezonde lucht