Longfonds en artsen doen dringende oproep aan nieuw kabinet: "Geef onze kinderen gezonde lucht"

Geef onze kinderen gezonde lucht. De gevolgen van luchtvervuiling voor hun gezondheid zijn erg groot. “Zelfs al in de baarmoeder lopen kinderen gezondheidsschade op door luchtvervuiling. Vieze lucht maakt ziek, jaarlijks overlijden minimaal 12.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Nu hebben we de kans om daar iets aan te doen. Laat onze kinderen vrij ademen. Daar hebben ze recht op.”

Noelle heeft astma

Manifest voor gezonde lucht

Samen met een brede coalitie (kinder)longartsen, huisartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, artsen maatschappij en gezondheid, andere zorgverleners, milieugezondheidskundigen én wetenschappers lanceren Longfonds en Long Alliantie Nederland het manifest voor gezonde lucht.

Benoem een speciale gezant voor gezonde lucht

“Wij doen een dringende oproep aan het aanstaande kabinet om een nieuwe impuls te geven aan gezonde lucht. Verbind de noodzaak van het realiseren van gezonde lucht met de opgaven voor bijvoorbeeld klimaatverandering, energietransitie en de stikstofproblematiek en voorkom gezondheidsschade door luchtvervuiling. En stel daarvoor een speciale gezant voor gezonde lucht aan”, zegt Michael Rutgers van Longfonds.

Lees het manifest

Een nieuwe impuls voor gezonde lucht

Gezondheidsschade kinderlongen

De impact van luchtvervuiling op kinderen is enorm. Kinderen die opgroeien in vervuilde lucht ontwikkelen vaker astma. Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen is het ontstaan van die ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide. Recent onderzoek toont aan dat de longen van kinderen die meer vervuilde lucht inademen, minder goed groeien. Zij hebben op hun zestiende een lagere longfunctie dan kinderen die opgroeien in relatief schonere lucht.

Aansluiten

Inmiddels is onze oproep al ondertekend door een brede coalitie van (kinder)longartsen, verpleegkundigen, huisartsen, milieuartsen, sociaal geneeskundigen en vooraanstaande wetenschappers. Wil uw instantie, organisatie, vereniging of instituut ook aansluiten? Stuur dan een mail naar gezondleven@longfonds.nl.

Ja, mijn organisatie steunt het manifest 

Binnen een aantal weken hebben we duizenden steunbetuigingen voor gezonde lucht verzameld. Stuk voor stuk hartenkreten van bezorgde mensen met een duidelijk appel: als het nieuwe kabinet nu niet veel meer en sneller werk maakt van gezonde lucht, dan blijven huidige en toekomstige generaties nog langer grote gezondheidsproblemen ondervinden.

Bekijk video: aanbieding manifest

 • Noelle heeft astma

  Noëlle (6) zit gevangen in vieze lucht

  Noëlle wordt ziek van de lucht die ze dagelijks inademt. Ze woont in het Rotterdamse Rozenburg, omgeven door snelwegen en industrie. Alleen al het afgelopen jaar moest ze twee keer op de IC worden opgenomen. Haar moeder Naisheline is radeloos en wil graag verhuizen. “Sinds we hier wonen ligt Noëlle iedere maand in het ziekenhuis. Als mijn dochter niet zo ziek zou zijn geweest, dan zou ik zeggen: ‘Dit bestaat niet. Hoe kan luchtvervuiling zoveel effect hebben op die kinderlongen?’ Maar het bestaat wel!”

  Lees het verhaal van Noëlle
 • Foto Noëlle

  Kinderlongarts Ismé de Kleer: ‘Luchtvervuiling is echt een maatschappelijk probleem’

  "Voor duizenden Nederlandse kinderen met astma is luchtvervuiling een groot probleem. Ze zijn hierdoor regelmatig benauwd, moeten meer medicijnen gebruiken en krijgen vaker astma-aanvallen. Ouders zijn zich er vaak te weinig van bewust hoe groot de invloed is van luchtvervuiling op de gezondheid van hun kinderen. Dit is echt een maatschappelijk probleem.”

  Lees hier het verhaal van kinderlongarts Ismé de Kleer
 • Hand kind lucht

  Luchtvervuiling vergroot risico op astma

  Kinderen die blootstaan aan meer luchtvervuiling zoals stikstofdioxide, fijnstof en roet krijgen vaker astma, zo blijkt uit onderzoek van dr. Ulrike Gehring van de Universiteit Utrecht. "Doordat luchtvervuiling de longgroei remt, betekent het dit: hoe langer een kind in een vervuilde omgeving woont, hoe groter het effect is op de longfunctie."

  Lees meer over het onderzoek