Landelijke najaarsactie VriendenLoterij: heel veel aandacht voor de mini-long

Hans Clevers bij Koffietijd

Longfonds was dit najaar hét goede doel van de landelijke najaarsactie ‘VriendenLoterij Dansmarathon’. Samen hebben we ons ingezet om de ontwikkeling van de mini-long mogelijk te maken. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij komen we daar steeds dichterbij.

Enorm bedankt!We zijn heel blij met alle aandacht voor mensen met een longziekte en voor de mini-long in het bijzonder. En we bedanken iedereen die hieraan heeft bijgedragen: de VriendenLoterij, Talpa Network, de 100 danskoppels, iedereen die een lot gekocht heeft en Longfonds steunt, prof. dr. Hans Clevers en zijn team en natuurlijk alle mensen die hun verhaal hebben gedeeld op televisie, in vele (online) tijdschriften en kranten. Mede dankzij hun inzet hebben we longziekten een gezicht kunnen geven. En Nederland laten zien dat vrij ademen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Beschadigde longen herstellen dankzij de mini-long

Op een mini-long kunnen onderzoekers snel en veilig nieuwe medicijnen testen tot ze precies weten welke het beste werken voor een specifieke patiënt. Daarnaast kan met de mini-long techniek in de toekomst gezond longweefsel worden gekweekt. Dat nieuwe weefsel kan ziek of versleten longweefsel vervangen. Kortom, de mini-long maakt het mogelijk in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken. Dat wordt een medische doorbraak die we alle mensen met beschadigde longen enorm gunnen.

Zo'n 600.000 Nederlanders hebben onherstelbaar beschadigde longen. Ze hebben het benauwd, vaak stikbenauwd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is longschade (door COPD) nu al wereldwijd doodsoorzaak nummer drie. Daarom werkt Longfonds met prof. dr. Hans Clevers en zijn onderzoeksteam aan een belangrijke medische doorbraak: een mini-long. De mini-long maakt het mogelijk in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken. 

Lees wat de mini-long voor mensen met beschadigde longen kan betekenen