Landelijke najaarsactie VriendenLoterij samen met Longfonds

Dansmarathon

Longfonds was dit najaar hét goede doel van de landelijke najaarsactie ‘VriendenLoterij Dansmarathon’. Samen hebben we ons ingezet om de ontwikkeling van de mini-long mogelijk te maken. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij komen we daar steeds dichterbij.

Enorm bedankt!

We zijn heel blij met alle aandacht voor mensen met een longziekte en voor de mini-long in het bijzonder. En we bedanken iedereen die hieraan heeft bijgedragen: de VriendenLoterij, Talpa Network, de 100 danskoppels, iedereen die een lot gekocht heeft en Longfonds steunt, prof. dr. Hans Clevers en zijn team en natuurlijk alle mensen die hun verhaal hebben gedeeld op televisie, in vele (online) tijdschriften en kranten. Mede dankzij hun inzet hebben we longziekten een gezicht kunnen geven. En Nederland laten zien dat vrij ademen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

 

Beschadigde longen herstellen dankzij de mini-long

Op een mini-long kunnen onderzoekers snel en veilig nieuwe medicijnen testen tot ze precies weten welke het beste werken voor een specifieke patiënt. Daarnaast kan met de mini-long techniek in de toekomst gezond longweefsel worden gekweekt. Dat nieuwe weefsel kan ziek of versleten longweefsel vervangen. Kortom, de mini-long maakt het mogelijk in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken. Dat wordt een medische doorbraak die we alle mensen met beschadigde longen enorm gunnen.

Zo'n 600.000 Nederlanders hebben onherstelbaar beschadigde longen. Ze hebben het benauwd, vaak stikbenauwd. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt zelfs dat longschade (door COPD) in 2030 wereldwijd doodsoorzaak nummer drie is. Daarom werkt Longfonds met wetenschappers en artsen aan een belangrijke medische doorbraak: een mini-long. De mini-long maakt het mogelijk in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken. 

Lees wat de mini-long voor mensen met beschadigde longen kan betekenen

Terugblik Dansmarathon

De 50-uur live TV-uitzending ‘De Dansmarathon’ was het slotstuk van de wekenlange najaarscampagne van de Vriendenloterij. Tot op het laatste moment was spannend welk danspaar zou winnen. Uiteindelijk gingen Tawatha Steendam (25) en danspartner Jermaine Colli (29) met de felbegeerde hoofdprijs naar huis.
Na afloop klonken in de media zorgen over het welzijn van de dansparen. Het grote team van medische professionals dat de deelnemers voor, tijdens en na het evenement begeleidde, heeft de deelnemers steeds nauwlettend gevolgd en heeft ons verzekerd dat de gezondheid van de dansers niet in gevaar is geweest.

We willen dat iedereen vrij kan ademen.

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift draag je daaraan bij en help je belangrijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier