Doneer nuBestel gratis
Ellis van Rossem-Klaren, heeft COPD Ik wil vooral mensen waarschuwen voor de gevolgen van roken

Roken en COPD

Dat roken erg ongezond is, weten we allemaal. Blijven roken bij COPD of meeroken is nog schadelijker voor uw longen. Stoppen met roken is heel moeilijk. Maar weet u dat er middelen zijn om u te helpen?

Heeft u COPD? Stoppen met roken is het beste wat u voor uw longen kunt doen. Het is nooit te laat om te stoppen. Stoppen met roken is heel moeilijk. Zeker als u al lang rookt. Roken is zeer verslavend. Als u stopt, heeft dit echter veel voordelen:

  • uw klachten verminderen
  • u vertraagt het verloop van de ziekte
  • uw medicijnen werken beter
  • u voelt zich fitter
  • uw huis wordt een fijnere, schonere plek voor u en anderen
  • u bespaart veel geld
     

Het is begrijpelijk als u het moeilijk vindt om te stoppen. Maar de kans dat uw COPD erger wordt, neemt af als u stopt. Er zijn allerlei manieren om hulp te krijgen bij het stoppen. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen. Vraag hulp aan uw huisarts, praktijkondersteuner, longarts of longverpleegkundige. Er bestaan ook specifieke poli's voor Stoppen met Roken. Deze kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijk ook eens op de site www.ikstopnu.nl voor tips en hulp bij het stoppen met roken bij COPD. In de folder ‘Hulp nodig bij stoppen met roken’ leest u hoe uw arts u kan helpen om te stoppen met roken. U leest wat goede zorg bij stoppen met roken is en waar deze zorg te vinden is. 

Longblaasjes

Bij COPD gaan er steeds meer longblaasjes stuk. Roken heeft hetzelfde effect. Roken bij COPD is dus extra slecht voor de longblaasjes. De longblaasjes zijn erg belangrijk om goed te kunnen ademen. Ze zorgen ervoor dat er schone lucht in uw lichaam komt en afvalstoffen uit uw lichaam gaan.

Zodra u stopt met roken, verkleint u de kans dat uw klachten erger worden. Vlak na het stoppen heeft u misschien last van meer slijm. Het betekent dat uw longen weer beter gaan werken. Dit gaat vanzelf over. Uiteindelijk voelt u zich fitter en heeft u meer lucht.

Patiëntenversie zorgstandaard COPD

In de behandeling van COPD speelt u zelf een grote rol. De patiëntenversie COPD leest u over wat er gebeurt van diagnose tot behandeling bij COPD. Wat u van uw arts mag verwachten en wat u zelf kunt doen. 

Bestel gratis de patiëntenversie
MEEROKEN

Meeroken maakt de klachten van COPD erger. Meeroken kan u benauwd maken en brengt schade toe aan uw longen. Het maakt niet uit of er een raam openstaat als iemand in uw buurt rookt. De rook gaat dan wel naar buiten, maar de rookdeeltjes blijven hangen in kleding en meubels. Door de rookdeeltjes hoest u en bent u benauwd.

En onthoud: zelfs als u op het moment van meeroken niet direct benauwd wordt, heeft het toch invloed op de gezondheid van uw longen. Vindt u het moeilijk om anderen te vragen niet te roken? Vaak hebben rokers er wel begrip voor als u hen vertelt dat u er last van heeft.

Andere soorten rook

Naast sigarettenrook zijn er andere soorten rook waar u last van kunt hebben. Denk maar aan de rook van een openhaard of kaarsen. Erg gezellig in huis, maar als u er benauwd van wordt is het toch beter om ze niet te gebruiken. Hetzelfde geldt voor wierook, een kampvuur, vuurkorf of barbecue. Kunt u daar niet onderuit? Probeer dan zover mogelijk uit de buurt te blijven van de rookbron.

Probeer zo kort mogelijk in een rokerige omgeving te zijn. Neem in elk geval een douche als u thuiskomt, om zo de rookdeeltjes uit uw haren te wassen. Heeft u voortdurend last van één rookbron? Dan kunt u uw gemeente vragen om een oplossing. Er is een verklaring van het Longfonds over houtrook en gezondheidseffecten die u kunt gebruiken in uw contacten met de gemeente of uw buren. Hebt u hierin interesse, neem dan contact op met de Advieslijn.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl