Doneer nuBestel gratis
Ik neem mijn medicijnen trouw, ga op tijd naar bed en eet gezond Immanuel Leimena, heeft COPD

Inhaleren

De medicijnen die u voor COPD gebruikt, neemt u in via een inhalator. Dat wordt een puffer genoemd. Hierdoor komen de medicijnen direct in uw longen terecht. Het is belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier inhaleert. Uw arts of longverpleegkundige laat u zien hoe u dat doet.

Alleen als u goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in uw longen. Zorg er daarom voor dat u goed leert inhaleren. Als u dit niet doet, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. De juiste techniek om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Daarom oefent uw huisarts, longarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner in ieder geval eenmaal per jaar met u. Uw apotheker kan u hier ook bij helpen. Uw zorgverzekeraar vergoedt in principe de kosten van uw medicijnen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met uw arts.

Om u te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. U vindt ze op inhalatorgebruik.nl. U kunt ze downloaden en uitprinten en meenenen naar uw arts of verpleegkundige.

Op het Longforum kunt u ervaringen en tips van anderen vinden.

SOORTEN INHALATORen

Er zijn verschillende inhalatoren. Per inhalator is een andere inhalatietechniek nodig. Uw arts geeft u een instructie hoe u moet inhaleren. De apotheker kan u hier ook bij helpen.

Verstuivers

Verstuivers heten ook wel sprays of aerosols. Om ervoor te zorgen dat het medicijn op de juiste plek in uw longen komt kunt u het beste een voorzetkamer gebruiken. Er zijn kleine voorzetkamers die u eenvoudig mee kunt nemen. Er zijn ook ademgestuurde verstuivers. Hierbij heeft u geen voorzetkamer nodig.

Poederinhalatoren

Een poederinhalator is een apparaatje waaruit u een poeder inademt. De hoeveelheid medicijnen die u binnen krijgt is afhankelijk van hoe goed u inhaleert. Overleg met uw arts als u het idee heeft dat er te weinig poeder in uw longen terechtkomt.

Vernevelaar

Een vernevelaar is een apparaat dat een vloeibaar COPD-medicijn omzet in een nevel, die u vervolgens kunt inhaleren. Deze vernevelaars zijn vaak alleen nodig als u naast COPD ook ernstige astma heeft of niet op een andere manier kunt inhaleren.

Het is belangrijk dat u eenmaal per jaar bij uw huisarts, apotheek, longarts of longverpleegkundige laat controleren of u nog op de juiste manier inhaleert en of uw medicijnen nog passend voor u zijn. Als u bij het gebruiken van nieuwe medicijnen of meerdere medicijnen merkt dat u last heeft van mogelijke bijwerkingen, dan is het belangrijk dit direct aan uw arts te melden.

Praat mee over COPD medicijnen
Mag geen Codeine gebruiken tegen hoesten iemand ideeen
Gestart door mbe1308
15 januari
Thuis vernevelen.
Gestart door wehave
15 januari
Foster
Gestart door liaatje079
15 januari

Longforum.nl

MELDPUNT

Ervaart u problemen bij het voorschrijven van medicijnen of vergoeding ervan? Bent u niet tevreden over uw behandeling?  Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.  

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl