Doneer nu Gratis magazine

Ik en mijn arts

U heeft vaak te maken met verschillende artsen en verpleegkundigen. Ze zorgen ervoor dat u goede zorg krijgt en helpen u om te gaan met COPD. Dat mag u van ze verwachten. Maar omgekeerd verwachten uw artsen ook een aantal dingen van u.

Om u goede zorg te kunnen geven houden de mensen die u behandelen zich aan afspraken over hoe uw zorg eruit moet zien. Deze afspraken staan in een zorgstandaard. Hierin staat bijvoorbeeld: 

  • Uw arts kijkt naar uw hele gezondheid, niet alleen naar uw ziekte. Hij kijkt naar hoe u omgaat met uw ziekte en welke invloed het op uw leven heeft.
  • U staat centraal. De zorg wordt rondom u geregeld.
  • De zorg wordt zoveel mogelijk afgestemd op wat u nodig heeft. Dit is voor iedereen anders.
     
De beste behandeling voor: zorgplan

Uw behandelaars zijn bijvoorbeeld de huisarts, praktijkondersteuner, longarts en longverpleegkundige. De samenwerking tussen dit team van behandelaars wordt ‘ketenzorg’ genoemd. Het is de bedoeling dat het team samen met u een behandelplan of zorgplan opstellen.U mag het zorgplan meenemen naar huis. Het voordeel hiervan is dat u alle informatie over uw behandeling bij elkaar heeft. Dat is niet alleen handig voor uzelf, maar ook voor het team dat u behandelt. Betrek de mensen om u heen bij uw zorgplan. Zij kunnen u helpen om met uw ziekte om te gaan.

De best mogelijke behandeling van COPD

Uw arts verwacht ook iets van u. Hij noemt dit zelfmanagement. Het gaat erom dat u veel zelf kunt doen om beter om te gaan met uw ziekte.

  • Het is belangrijk om zo open mogelijk te zijn over dingen als uw manier van leven. Bijvoorbeeld of u rookt, wat u eet en hoeveel u beweegt.
  • Kom zelf in actie en ga op zoek naar oplossingen voor problemen
  • Gebruikt u medicijnen? Probeer deze in te nemen zoals de arts dat heeft voorgeschreven. Zo werken ze het best.
Fysiotherapeut

Bij de behandeling van COPD kan de hulp van een (long)fysiotherapeut nodig zijn. Deze kan u helpen bij het ademen in rust of tijdens beweging. De therapeut kan u ontspanningsoefeningen en een goede manier van hoesten aanleren. Deze methode wordt huffen genoemd en helpt u om slijm op te hoesten. Hierdoor bent u minder benauwd. De fysiotherapeut bespreekt met u hoe u het beste kunt blijven bewegen. Bij de fysiotherapeut kunt u ook terecht voor longrevalidatie, gericht op het beter omgaan met dingen die u niet meer kunt en gebrek aan energie.

Meldpunt

Ervaart u problemen in de zorg voor uw longen? Bijvoorbeeld met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, met het voorschrijven van medicijnen of rondom het gebruik van zuurstof? Bent u niet tevreden over uw behandeling?  Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.  

In gesprek met uw arts

Tijdens een bezoek aan uw arts komt er veel op u af. Onze online vragenlijst is een geheugensteuntje om u te helpen. U stelt zelf een lijst samen met vragen die voor u belangrijk zijn. Zo bent u goed voorbereid. 

Maak gratis uw eigen vragenlijst
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl