Doneer nu Gratis magazine
Jolanda Meijer, heeft COPD COPD veranderde mijn leven positief, omdat ik stopte met roken en ging sporten

Diagnose COPD

Denkt uw huisarts dat u COPD heeft? Bijvoorbeeld omdat u benauwd bent, of veel hoest? Dan onderzoekt hij u om de diagnose COPD te stellen via een longfunctietest. Dit wordt ook wel een spirometrie genoemd.

Hoest u al een tijd? Of bent u vaak benauwd? Uw huisarts probeert vast te stellen waar uw klachten vandaan komen. Denkt de huisarts aan de diagnose COPD? Dan krijgt u waarschijnlijk een longfunctietest. Het medische woord hiervoor is spirometrie. Als uw huisarts dit onderzoek niet zelf uitvoert, verwijst hij u door naar het ziekenhuis of een laboratorium.

CT-scan

Soms is het nodig naast de spirometrie, aanvullend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een foto van uw borstkas of een CT-scan. Dit is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling. Met een CT-scan zijn afwijkingen in uw longweefsel goed te zien. Een CT-scan is pijnloos en vindt altijd plaats in het ziekenhuis.

Uitgebreid onderzoek

Uw arts kan ook meten hoe uw ademhaling reageert op inspanning, bijvoorbeeld na lopen of fietsen. Röntgenfoto’s, een inspanningstest, een allergietest of een uitgebreidere spirometrie geven soms meer informatie over hoe het gaat met uw longen.

Diagnose COPD

Aan de hand van uw klachten en de resultaten van de onderzoeken kan de huisarts of de longarts de diagnose COPD stellen. Als u deze diagnose krijgt, is dat flink schrikken. U krijgt te horen dat u een ongeneeslijke ziekte heeft. Dat kan hevige emoties oproepen, zoals angst en verdriet. Dat is een heel normale en begrijpelijke reactie. De huisarts of de longarts start in overleg met u een behandeling, zodat uw leven met COPD zo normaal mogelijk blijft.

Nadat de arts heeft vastgesteld dat u COPD heeft, praat hij hierover verder met u. Hij zal met u bespreken wat u nog kunt, wat moeilijk gaat en welke hulp u kunt krijgen.  Het is belangrijk dat er voldoende tijd is voor dit gesprek. De arts bespreekt met u wat de gevolgen van COPD voor u kunnen zijn, zoals:

 • moeite met aankleden, traplopen of boodschappen doen
 • klachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid en gebrek aan energie.
 • in uw manier van leven, zoals werk, gezonde voeding, voldoende beweging of stoppen met roken
 • een plotselinge verergering van uw klachten
 • het gebruik van medicijnen
   

Vanaf het moment dat u de diagnose COPD heeft, krijgt u informatie van uw arts over:

 • wat COPD is
 • de behandelmogelijkheden
 • de invloed van COPD op uw dagelijks leven
 • wat u zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat u minder last heeft van uw COPD
 • de juiste manier van het gebruiken van medicijnen 
 • contact met andere COPD patiënten om ervaringen te delen.
   

Wilt u eerst zelf testen of u risico heeft op COPD? Doe dan de COPD risicotest. Scoort u hoog op de test? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij uw huisarts. Die zal u verder onderzoeken.

Goede zorg voor COPD

Wat houdt goede zorg in? En wat kunt u zelf doen om beter met COPD om te gaan? U leest het in de gratis Patiëntenversie van de zorgstandaard COPD.

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl