Doneer nu Gratis magazine
Berna van der Linden, heeft COPD Je maakt steeds keuzes, niets is meer vanzelfsprekend

Alternatieve behandeling bij COPD

Heeft u behoefte aan meer dan alleen de medische zorg van uw arts? Er zijn verschillende alternatieve behandelingen. Denk aan homeopathie of acupunctuur. Overleg altijd eerst met uw arts voordat u begint met een alternatieve behandeling.

Alternatieve zorg
Homeopathie

Een bekende alternatieve behandeling is homeopathie. Een aantal homeopathische geneesmiddelen heeft een positieve werking op het afweersysteem. De medicijnen zijn er in de vorm van druppels, pillen en zalf. U kunt ze zelf kopen bij de drogist, of laten voorschrijven door een homeopaat. Houd er rekening mee dat ze niet altijd goed samengaan met uw eigen medicijnen. Overleg daarom altijd met uw arts.

Acupunctuur

Bij acupunctuur plaatst de therapeut naaldjes in uw lichaam, op plekken waar energie doorheen stroomt. Op die manier probeert de acupuncturist om verstoorde energiestromen van en naar uw organen weer in balans te brengen.

Ademtherapie

Er zijn verschillende vormen van ademhalingstherapie, ze zijn gericht om beter te leren ademhalen - in rust maar ook bij inspanning. Fysiotherapeuten bieden dit soms aan naast conditie- en spiertraining of oefeningen om beter slijm kwijt te raken. 

Antroposofie

Een antroposoof richt zich op het in balans brengen van lichaam, ziel en geest. Een alternatieve behandeling door een antroposoof is heel breed. Zo kunt u bewegingstherapie krijgen, maar ook adviezen over voeding, medicijnen of massages.

Yoga

Yoga is een alternatieve behandeling die erop is gericht om energiestromen in het lichaam in balans te brengen. Dat gebeurt door het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Bij yoga staat een goede ademhaling en evenwicht tussen lichaam en geest centraal. Yoga is te volgen in veel sportscholen, bij buurthuizen en via alternatieve behandelcentra.

Goede zorg voor COPD

Wat houdt goede zorg in? En wat kunt u zelf doen om beter met COPD om te gaan? U leest het in de gratis Patiëntenversie van de zorgstandaard COPD.

Bestel gratis
Bespreek alternatieve behandeling met uw arts

Overleg altijd met uw arts als u kruiden of homeopathische geneesmiddelen wilt gebruiken. Stop in elk geval nooit met de medicijnen die u van uw arts gekregen heeft. Een alternatieve behandeling kan u helpen om uw klachten te verminderen. Maar het is nooit een vervanging van uw medische behandeling. Vraag aan uw zorgverzekeraar of u de behandeling vergoed krijgt.
 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl