Doneer nu Gratis magazine
Korina Slijkhuis, moeder van Bas (Bas heeft CHD) Bas heeft vaak infecties door de CHD, maar hij heeft de moeilijke tijd goed doorstaan

Behandeling van CHD

Als uw baby CHD heeft, moet het vaak direct na de geboorte ondersteund worden bij het ademhalen. Is het kindje stabiel, dan wordt het gat in het middenrif tijdens een operatie gesloten.

Als CHD is vastgesteld, zal de verloskundige of gynaecoloog u naar een academisch ziekenhuis doorverwijzen. Daar vertellen gespecialiseerde artsen u wat u kunt verwachten en hoe de behandeling eruit ziet. De artsen schatten dit in aan de hand van de grootte van de longen en de positie van de buikorganen. Pas na de geboorte is echt te zien hoe ernstig de CHD is.

Hulp bij het ademen

Na de geboorte zal de kinderarts uw baby vrijwel altijd overbrengen naar de Intensive Care voor hulp bij het ademen. Dan zal blijken of er voldoende longweefsel is aangelegd om zuurstof op te nemen.

Soms is de hulp bij het ademhalen niet genoeg om de baby van voldoende zuurstof te voorzien. Dan is een ECMO-behandeling nodig. ECMO staat voor Extra Corporele Membraan Oxygenatie en is een hart-longmachine. Bloed wordt afgenomen en in de machine zuurstofrijk gemaakt, waarna het weer in het lichaam wordt gebracht. Zo krijgen de longen 'rust'. Nadat het gat in de middenrif operatief is hersteld, hebben de longen meer ruimte om zich te ontplooien. Dan kan uw kindje van de ECMO af en krijgt het alleen nog hulp bij het ademhalen.

Overige maatregelen

Naast de hulp bij het ademen, krijgt uw baby voeding via een slangetje (sonde) door de neus naar de maag. Daarnaast krijgt hij medicijnen die het hart en de longen ondersteunen. De kindercardioloog zal de hartfunctie beoordelen. Uw kind wordt onderzocht op andere afwijkingen.

Dichtmaken van het gat

Het gat in het middenrif wordt tijdens een operatie dichtgemaakt. Bij een klein gat hecht men beide zijden naar elkaar toe. Als het gat groter is, wordt een kunststof lapje gehecht aan de randen van het middenrif en de borstwand. Dit lapje zal in het lichaam blijven, het middenrif groeit eromheen. Als er organen uit de buik, zoals darmen, milt of lever in de borstholte zitten, worden die weer terug in de buik gebracht. Zo krijgen de longen en het hart ruimte. De longen kunnen tot zekere hoogte hun groeiachterstand inhalen.

Zorgen van de ouders

Als uw kindje CHD heeft, is dat natuurlijk flink schrikken. Van een onbezorgde zwangerschap is geen sprake en na de geboorte moet uw baby soms lang in het ziekenhuis liggen. Een operatie bij zo’n kleintje is heel erg spannend. Knuffel uw baby gerust, ook al ligt hij aan allerlei slangen. Dat is voor u allebei prettig. En stel vooral al uw vragen aan de artsen en verpleegkundigen. 

Contact met andere ouders

Op www.platformchd.nl kunt u meer lezen over CHD en in contact komen met andere ouders.

Praat mee over zeldzame longziekten

Longforum.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl