Doneer nu Gratis magazine
Dennis Snoeijer, heeft astma Ik ben best wel goed in voetbal

Wat kan ik zelf doen?

Samen met uw kind kunt u veel doen om er voor te zorgen dat het leven van uw kind ondanks zijn astma zo normaal mogelijk verloopt. Denk aan voldoende beweging, gezond eten en een schoon huis. Maar bijvoorbeeld ook prikkels vermijden zoals parfum of chloor in zwembaden. Dit kan helpen een astma-aanval te voorkomen. 

Ziet u één of meerdere van de volgende signalen bij u kind? Dat betekent vaak dat ze benauwd gaan worden.   

 • hangerig of juist druk zijn
 • moeilijk slapen en overdag moe zijn
 • hoesten
 • verkouden zijn
 • jeuk
 • slechte adem
 • wallen onder de ogen of bleek zien
   
Laat uw kind sporten

Het is heel belangrijk dat uw kind voldoende beweegt. Dat kan zeker in het begin moeilijk zijn. Sporten en astma, dat klinkt misschien tegenstrijdig. Van inspanning kun je benauwd worden. Maar juist door bewegen of sporten kunnen klachten verminderen. Dat komt doordat de conditie verbetert en uw kind er sterker van wordt. Vindt uw kind het moeilijk om te sporten of bewegen? Dan kan hij hulp krijgen van een (kinder)fysiotherapeut of bewegingstherapeut. Zij geven een beweegadvies dat past bij het soort astma dat uw kind heeft. 

Op school en de sportclub

Het helpt om op school of op de sportclub van uw kind uit te leggen wat astma is. Vaak zult u merken dat u begrip krijgt, als u vertelt wat de invloed van astma is op het leven van uw kind. Help uw kind als het op school of op de sportclub wil praten over zijn astma. Hij kan bijvoorbeeld op school een spreekbeurt geven over astma. 

Bewegen bij ernstig astma

Heeft uw kind ernstig astma? Dan kan het helpen om eerst onder begeleiding te sporten en te bewegen. Sport uw kind buiten als het koud is? Dan kan uw kind door de grote verschillen in temperatuur meer klachten krijgen. Vraag eventueel advies over hoe klachten vermeden kunnen worden door het nemen van medicijnen voor het sporten. 

Sport en luchtvervuiling

Als er smog is kan uw kind beter niet buiten sporten. Door de vervuilde lucht krijgen sommige kinderen meer last van astma. Als uw kind binnen sport is het belangrijk om te controleren of de sportruimte goede ventilatie heeft. Vervuilde lucht kan meer klachten geven.

Naar het zwembad met uw kind

Zwemmen is een heel gezonde bezigheid. De meeste kinderen vinden het ook heerlijk. Maar veel kinderen kunnen reageren op de chloorlucht in het zwembad. Het kan een prikkel zijn die tot benauwdheid leidt. Gelukkig zijn er steeds meer chloorarme zwembaden.

Actieplan astma bij kinderen

Het actieplan astma kinderen is een persoonlijk actieplan dat u als ouder samen met de arts en uw kind invult. In het plan staat hoe u een astma-aanval bij uw kind kunt herkennen. En wat u zelf kunt doen om verergering van astmaklachten te voorkomen.

Bestel gratis
Laat uw kind meepraten

Het is voor uw kind prettig als u hem laat meepraten in gesprekken met de arts die hun astma behandelt. Kinderen moeten leren wat ze wel en niet kunnen. U leert uw kind dan ook om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun astma. Als kinderen wat ouder worden, moeten zij steeds meer zelf omgaan met hun astma. Het is goed om hier op jongere leeftijd al mee te oefenen.

Is astma slecht onder controle, dan kan uw kind hier onzeker van worden. Het heeft dan misschien minder zin om te gaan sporten, of om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. U kunt uw kind hierbij helpen door te bespreken wanneer en waardoor het last kreeg van klachten. Bespreek dit met de arts van uw kind. Er zijn speciale cursussen waarin kinderen met astma leren hoe ze thuis en op school met hun astma kunnen omgaan. 

Gezond eten

Gezonde voeding zoals groenten, fruit, volkorenbrood en aardappelen helpen om de weerstand van uw kind sterk te houden.

 • Als uw kind jarenlang ontstekingsremmers gebruikt, heeft het een kleine kans op botontkalking. Zorg daarom dat uw kind genoeg calcium en vitamine D binnenkrijgt. De arts van uw kind kan u hier meer over vertellen.
 • Ondergewicht zorgt voor een lagere weerstand tegen infecties aan de longen. Let er daarom op dat uw kind voldoende eet en let op zijn groei.
 • Heeft uw kind last van een voedselallergie of –overgevoeligheid? Dan kan een diëtist u helpen uit te zoeken wat uw kind wel of beter niet kan eten. Voor een diëtist of (kinder)fysiotherapeut krijgt u niet altijd een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Vraag bij uw zorgverzekeraar na wat u wel of niet vergoed krijgt.
   
Tips voor in en om het huis
Zorg voor frisse lucht

Zet regelmatig een raam open, zet luchtroosters open en houdt ze schoon.

Vermijd prikkels

Vermijd de prikkels waar uw kind benauwd van wordt. Bijvoorbeeld parfum, verfluchtjes en rook. 

Geef pollen geen kans

Heeft uw kind last van hooikoorts? Kies in de tuin voor planten die niet voor klachten zorgen. Laat in het hooikoorts-seizoen de was niet buiten hangen. Plaats eventueel pollenhorren voor de ramen en maak ze regelmatig schoon. Gebruik een goed sluitende zonnebril en smeer vaseline rond de neus en ogen als uw kind naar buiten gaat.

Bestrijd huisstofmijt

Zorg ervoor dat uw huis goed schoon is. Besteed extra aandacht aan de slaapkamer van uw kind. Vervang als het nodig is tapijt door een gladde vloerbedekking. Was beddengoed op minimaal 60 graden en stop knuffels een week in de vriezer. Hierdoor gaat huisstofmijt dood. Er zijn ook speciale hoezen te koop voor het matras en kussen. 

Rook niet

Rook niet waar uw kind bij is. Rook ook niet in huis of in de auto. Rook blijft lang hangen en kan ook na lange tijd nog voor benauwdheid zorgen bij uw kind.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl