Doneer nu Gratis magazine
Julia, heeft astma Soms voelt het alsof ik door een heel klein gaatje moet ademen

Mijn kind heeft astma, wat nu?

Astma is een ziekte die niet meer over gaat. Uw kind krijgt hiervoor medicijnen en het is belangrijk dat hij bepaalde prikkels vermijdt. 

Astma is een chronische ziekte. Dat betekent dat het blijvend is. Dat wil niet zeggen dat uw kind er altijd last van heeft. Maar astma is hoe dan ook altijd op de achtergrond aanwezig. Uw kind heeft door astma vaker last van vermoeidheid, benauwdheid en hoesten. Soms blijft het achter in de groei.

Medicijnen bij kinderen met astma

Astma betekent bijna altijd dat uw kind medicijnen krijgt van zijn arts. Het goede nieuws is dat met deze medicijnen astma meestal goed onder controle is te houden. Onder controle wil zeggen dat uw kind zo min mogelijk klachten heeft en een normaal leven leidt. Medicijnen worden ingeademd met een inhalator (een puffer). Zo komen ze direct in de longen terecht. Soms wordt er gekozen voor medicijnen in tabletvorm. 

Medicijnen trouw innemen

Het is belangrijk dat uw kind zijn medicijnen op de juiste manier en op tijd inneemt. Dat klinkt makkelijk, maar er is wel wat discipline voor nodig. Als uw kind een periode geen klachten heeft, denkt u misschien dat medicijnen niet nodig zijn. Maar veel medicijnen werken alleen goed als ze dagelijks ingenomen worden, zoals ontstekingsremmers. Bekijk het filmpje over het inhaleren van medicijnen. Kijk ook eens op www.inhalatorgebruik.nl voor gebruiksaanwijzingen van de meest gebruikte inhalatoren. 

Medicijnen bij jonge kinderen

Is uw kind nog erg jong en vindt hij innemen van medicijnen met een inhalator eng? Probeer hem er dan spelenderwijs vertrouwd mee te maken. Het beste doet u dat wanneer hij niet benauwd is. Tips over het toedienen van medicijnen bij (heel) jonge kinderen leest u in het artikel over peuterastma

Medicijnen bij pubers

Heeft u een puber met astma? Dan herkent u misschien de situatie dat ze slordig zijn met het innemen van medicijnen. Speciaal voor jongeren met astma ontwikkelde het Longfonds samen met Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de app astmaatje. Download de app 

Prikkels vermijden

Heeft uw kind last van bepaalde prikkels, zoals stof, huisdieren of sigarettenrook? Vermijd deze dan zoveel mogelijk. Dat kan soms betekenen dat uw gezin misschien afscheid moet nemen van de hond of poes. Dat is natuurlijk erg verdrietig. Probeer uw kind zo goed mogelijk uit te leggen dat hij ziek wordt van de vacht van het dier. Een geschikt huisdier voor uw kind met astma is bijvoorbeeld een vis, of schildpad. Lees meer over prikkels en hoe u ze kunt vermijden.

Astma-aanval, wat kan ik doen?

Zelfs als u en uw kind alle adviezen opvolgen en uw kind trouw zijn medicijnen neemt, kan uw kind nog steeds een astma-aanval krijgen. Uw kind heeft dan moeite met ademhalen, omdat hij zijn lucht niet kwijt raakt. Bespreek vooraf met uw huisarts, kinderarts of longarts wat u in zo'n geval moet doen. Een astma-aanval kan angstig zijn en kinderen kunnen er flink van schrikken. Blijf zo rustig mogelijk. Als u zelf in paniek raakt wordt uw kind zelf ook angstig en dat maakt het er niet beter op. Laat uw kind direct zijn medicijnen innemen op de manier waarop dit in het zorgplan is omschreven en concentreer u op zijn ademhaling. Gaat de aanval niet over, neem dan meteen contact op met de arts.

Hoeveel last krijgt mijn kind van astma?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel invloed astma heeft op het leven van uw kind. Het ene kind heeft met de juiste behandeling en de juiste manier van leven weinig last. Een ander blijft er meer last van houden. Het kan van moment tot moment verschillen hoeveel last uw kind heeft. Soms kan uw zoon of dochter ‘s ochtends niet naar school, terwijl het ‘s middags weer kan buitenspelen. Anderen begrijpen niet altijd hoe dat komt. Een goede manier om dit uit te leggen is om uw kind op school een spreekbeurt te laten geven over astma. 

Geef uw kind eigen verantwoordelijkheid

Als uw kind nog jong is, ligt de zorg volledig bij u. Uw kind moet nog leren wat niet goed voor hem is. Maar het is belangrijk om uw kind stapje voor stapje meer verantwoordelijkheid te geven. Bijvoorbeeld bij het innemen van medicijnen, of het vermijden van stoffen waar hij allergisch voor is. U kunt hem eerst zelfstandig zijn medicijnen laten innemen en hem leren wanneer het hier tijd voor is. Op die manier leert uw kind zelf verantwoordelijk te worden en kunt u hem bewust maken van wat astma betekent in het dagelijks leven. 

Astmaatje helpt je een handje

Speciaal voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar met astma. Helpt je beter om te gaan met je astma. Zo hou je meer tijd over voor leuke dingen!

Download de gratis app
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl