Doneer nu Gratis magazine

Rook

Rook is erg vervelend voor de meeste mensen met astma. Het gaat hierbij niet alleen om sigarettenrook. Verschillende soorten rook kunnen prikkels zijn die uw astmaklachten erger maken. Wat kunt u ertegen doen?

Roken bij astma maakt uw klachten erger. Bovendien werken uw medicijnen minder goed als u rookt. Dat geldt net zo goed voor meeroken. U krijgt dan ook rook binnen. Sigarettenrook geeft bovendien rookdeeltjes af die blijven hangen in kleding en meubels. Het is dus belangrijk dat er in uw directe omgeving niet wordt gerookt. Ook niet met een raam open. Luchten nadat er binnen is gerookt heeft weinig zin.

Andere soorten rook

Naast sigarettenrook kunt u last hebben van de rook van een open haard of zelfs kaarsen. Erg gezellig in huis, maar als u er benauwd van wordt is het beter om ze niet te gebruiken. U kunt last krijgen van:

  • wierook
  • kampvuur
  • vuurkorf
  • barbecue

Bij feesten of verjaardagen kunt u dit soort rook tegenkomen. Als u daar heen gaat, blijf dan uit de buurt van de rookbron. Kijk bij een barbecue of vuurkorf waar de wind vandaan komt. Gebruik zelf eventueel een gas- of elektrische barbecue.

Het is verstandig om zo kort mogelijk in een rokerige omgeving te zijn. Neem een douche als u thuiskomt, om zo de rookdeeltjes uit uw haren te wassen. Heeft u voortdurend last van één rookbron, zoals een vuurkorf of houtkachel? Dan kunt u uw gemeente vragen om een oplossing. Er is een verklaring van het Longfonds over houtrook en gezondheidseffecten die u kunt gebruiken in uw contacten met de gemeente of uw buren. Hebt u hierin interesse, neem dan contact op met de Advieslijn.

Informeer uw omgeving

Het is misschien moeilijk, maar probeer uw omgeving te vertellen waar u precies last van heeft. Zo kunnen anderen rekening met u houden. Meestal hebben mensen uit uw omgeving wel begrip voor de situatie. Uw familie en vrienden helpen u zo een allergische reactie te voorkomen. Overleg met uw huisarts of u medicijnen nodig heeft die de allergische reactie kunnen remmen als u er toch last van krijgt.

Korting bij Allergiezorg

Als relatie van het Longfonds ontvangt u een flinke korting op producten in de webwinkel van Allergiezorg. Zo krijgt u bijvoorbeeld 50% korting op de aanschaf van allergeendichte hoezen, kussens en dekbedden.

Bekijk alle ledenvoordeel acties
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl