Doneer nu Gratis magazine

Geuren

Mensen met astma zijn soms overgevoelig voor bepaalde geuren. Dit geldt niet alleen voor parfum of deodorant. Ook andere luchtjes kunnen klachten geven.

Sommige mensen met astma reageren heftig op geuren. Zo kan een ‘lekker luchtje’ plotseling voor klachten zorgen. Zelfs als iemand uren geleden parfum heeft opgespoten, kunt u daar nog last van hebben. Veelgehoorde klachten zijn:

  • verstopte neus
  • hoesten
  • niezen
  • kriebel in de keel
  • jeukende ogen
  • benauwdheid

De klachten verschillen per persoon en zijn niet bij iedereen even erg.

Verschillende geuren

Naast parfum en deodorant kunnen ook geuren door koken, schoonmaken of klussen in huis een allergische reactie geven (prikkel). Erg lastig, maar u kunt er soms wel iets aan doen. Zet bijvoorbeeld bij het koken altijd de afzuigkap aan of een raam open. De geuren blijven dan minder lang hangen. Heeft u last van geuren van schoonmaakmiddelen of verf? Probeer dan zoveel mogelijk de ramen open te zetten of even uit huis te zijn. Als u astma heeft kan het u helpen om 24 uur per dag uw huis te luchten. Dit doet u  door bijvoorbeeld de ventilatieroosters open te zetten, of een raam op een kier. Gebruik ook liever geen geurkaarsen.

Parfumvrije producten

Kies bij overgevoeligheid voor geuren voor producten zonder parfum. Er zijn tegenwoordig steeds meer producten zonder parfum te koop. Denk aan deodorant, lotions, (af)wasmiddel, schoonmaakmiddelen en wasverzachter. Kunt u ze in de winkel niet vinden? Kijk dan eens in allergiewinkels op internet.

Informeer uw omgeving

Het is misschien soms moeilijk, maar probeer uw omgeving te vertellen waar u precies last van heeft. Op die manier kunnen anderen rekening met u houden. Meestal hebben mensen uit uw omgeving wel begrip voor de situatie. Uw familie en vrienden helpen u zo een allergische reactie te voorkomen. Komt u vaak in een ruimte waar u last heeft van de geur? Vraag hen dan af te zien van gebruik van geurtjes. Als u dat lastig vindt, gebruik dan dit voorbeeld en pas het aan voor uw situatie. Overleg met uw huisarts of u medicijnen nodig heeft die de allergische reactie kunnen remmen als u er toch last van krijgt. U kunt namelijk niet altijd bepaalde geuren vermijden.

Korting bij Allergiezorg

Als relatie van het Longfonds ontvangt u een flinke korting op producten in de webwinkel van Allergiezorg. Zo krijgt u bijvoorbeeld 50% korting op de aanschaf van allergeendichte hoezen, kussens en dekbedden.

Bekijk alle ledenvoordeel acties
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl