Doneer nu Gratis magazine
Ellen Rozeboom, heeft astma Ik dacht dat de benauwdheid hyperventilatie was, bleek het astma te zijn

Longfunctietest

Een longfunctietest is een test die onderzoekt wat uw longinhoud is. Uw arts test of u misschien astma heeft. De longfunctietest kan bij uw huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium.

Voordat u een longfunctietest krijgt, luistert uw huisarts naar uw ademhaling en naar uw longen met een stethoscoop. Hij stelt ook een aantal vragen, zoals:

  • Heeft u last van uw longen of allergische klachten?
  • Komen er longziekten voor in uw familie?
  • Voelt u zich gezond?
  • Leeft u gezond?
     

Denkt de huisarts dat u astma heeft? Dan kan hij u doorverwijzen naar de longarts voor een longfunctietest en een provocatietest.

Provocatietest

Een provocatietest is een andere test waarmee de arts onderzoekt hoe goed uw longen werken. Tijdens een provocatietest krijgt u in kleine stapjes een stof toegediend die een astmatische reactie uitlokt, of provoceert.  Zo kan de arts zien of, en hoe gevoelig uw longen zijn voor bepaalde prikkels. De stof die u krijgt toegediend is meestal histamine. Dit is de stof die in uw lichaam vrijkomt als u in aanraking komt met prikkels waar u overgevoelig voor bent. Als u astma heeft dan zijn uw longen ook overgevoelig voor histamine. Histamine is niet schadelijk en verdwijnt direct weer uit uw lichaam.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl