Doneer nuBestel gratis
Ik dacht dat de benauwdheid hyperventilatie was, bleek het astma te zijn Ellen Rozeboom, heeft astma

Longfunctietest

Een longfunctietest is een test die onderzoekt wat uw longinhoud is. Uw arts test of u misschien astma heeft. De longfunctietest kan bij uw huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium.

Voordat u een longfunctietest krijgt, luistert uw huisarts naar uw ademhaling en naar uw longen met een stethoscoop. Hij stelt ook een aantal vragen, zoals:

  • Heeft u last van uw longen of allergische klachten?
  • Komen er longziekten voor in uw familie?
  • Voelt u zich gezond?
  • Leeft u gezond?

Denkt de huisarts dat u astma heeft? Dan kan hij u doorverwijzen naar de longarts voor een longfunctietest en een provocatietest.

Longfunctietest

Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed uw longen werken en of er sprake is van vernauwing van uw luchtwegen. De longfunctietest helpt de arts om vast te stellen of u astma heeft. U kunt de longfunctietest bij de huisarts doen. Soms gaat u naar een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. Uw huisarts of het ziekenhuis vertelt u hoe u zich kunt voorbereiden op het onderzoek. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Provocatietest

Een provocatietest is een andere test waarmee de arts onderzoekt hoe goed uw longen werken. Tijdens een provocatietest krijgt u in kleine stapjes een stof toegediend die een astmatische reactie uitlokt, of provoceert.  Zo kan de arts zien of, en hoe gevoelig uw longen zijn voor bepaalde prikkels. De stof die u krijgt toegediend is meestal histamine. Dit is de stof die in uw lichaam vrijkomt als u in aanraking komt met prikkels waar u overgevoelig voor bent. Als u astma heeft dan zijn uw longen ook overgevoelig voor histamine. Histamine is niet schadelijk en verdwijnt direct weer uit uw lichaam.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringsverhalen, tips en alle ontwikkelingen en informatie over longziekten die u moet weten. Meld u snel aan. De oplage is beperkt. 

Bestel nu gratis
Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl