Help mee Bestel gratis
Jurjen Pieters, heeft astma Mijn puffer is mijn beste vriend

Inhalator

Medicijnen die u voor uw astma gebruikt, neemt u in via een puffer. Dat wordt een inhalator genoemd. Het is belangrijk dat u de medicijnen goed inhaleert. Uw arts laat u zien hoe u moet inhaleren.

Alleen als u goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in uw longen. Als u dit niet doet, komt het medicijn bijvoorbeeld in uw keel terecht. De juiste manier om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Daarom zal uw huisarts, longarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner met u oefenen. Uw apotheker kan u hier ook bij helpen. Er zijn gebruiksaanwijzingen ontwikkeld voor patiënten. U vindt de gebruiksaanwijzingen en instructiefilms op inhalatorgebruik.nl. U kunt de gebruiksaanwijzingen downloaden en meenemen naar uw arts of verpleegkundige.

Uw arts controleert in ieder geval eenmaal per jaar of u op de juiste manier inhaleert en de juiste medicijnen gebruikt.

Twee keer per dag neem ik een pufje en voor het slapen een pilletje, dat lekker smaakt
Ruby Themans, heeft astma
Meer weten over medicijnen? Bestel gratis ons magazine
Poederinhalatoren

Een poederinhalator is een apparaatje waaruit u een poeder inademt. De hoeveelheid medicijnen die u binnen krijgt is afhankelijk van hoe goed u inhaleert. Overleg met uw arts als u het idee heeft dat er te weinig poeder in uw longen terechtkomt.

Verstuivers

Verstuivers heten ook wel sprays of aerosols. Om ervoor te zorgen dat het medicijn op de juiste plek in uw longen komt kunt u het beste een voorzetkamer gebruiken. Er zijn kleine voorzetkamers die u eenvoudig mee kunt nemen. Er zijn ook ademgestuurde verstuivers. Hierbij hoeft u geen voorzetkamer te gebruiken.

Vernevelaars

Een vernevelaar is een apparaat dat een vloeibaar medicijn omzet in een nevel, die u vervolgens kunt inhaleren. Deze vernevelaars zijn vaak alleen nodig als u ernstig astma heeft of niet op een andere manier kunt inhaleren.

Welke inhalator past bij u?

Er zijn in Nederland meer dan 130 soorten inhalatoren beschikbaar. Dat maakt de keuze niet makkelijker. Toch is het belangrijk dat u met uw arts een inhalator kiest die bij u past. Hiervoor kunt u samen een aantal punten aflopen.

  1. Kunt u goed inhaleren? De meeste mensen kunnen dit, maar voor sommigen kan het moeilijk zijn. Vooral voor jonge kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en verwarde of dementerende mensen. Voor deze groep zijn alleen dosis-aërosolen met voorzetkamer geschikt, of een vernevelaar. 
  2. Hoe is uw longfunctie? Daarbij gaat het vooral om de kracht bij het inademen. U moet de medicijnen diep in de longen krijgen. Lukt dat niet, dan is bijvoorbeeld een poederinhalator minder geschikt.
  3. Kunt u de handelingen goed en in de juiste volgorde uitvoeren?
  4. Wat vindt u zelf prettig? Heeft u eerder een inhalator gebruikt en hoe beviel die?
  5. In welke levensfase zit u? Jongeren kiezen bijvoorbeeld niet vaak voor een voorzetkamer, zij willen liever een puffer die in hun zak past.

Als duidelijk is welke inhalator het wordt, kijkt uw arts welke medicijnen voor die inhalator geschikt zijn. Als het goed bevalt, u ermee overweg kunt en uw klachten minder worden, dan heeft u samen de juiste keuze gemaakt. Als u niet tevreden bent, kunt u teruggaan naar uw arts. Het is dan belangrijk om duidelijk uit te leggen wát er niet bevalt. Is het gebruik het probleem of zijn er bijwerkingen?

Meldpunt

Ervaart u problemen bij het voorschrijven van medicijnen of vergoeding ervan? Bent u niet tevreden over uw behandeling?  Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.  

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl