Doneer nu Gratis magazine
Jurjen Pieters, heeft astma Mijn puffer is mijn beste vriend

Inhalator

Medicijnen die je voor je astma gebruikt, neem je in via een puffer. Dat wordt een inhalator genoemd. Het is belangrijk dat je de medicijnen goed inhaleert. Je arts laat zien hoe je moet inhaleren.

Alleen als je goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in je longen. Als je dit niet doet, komt het medicijn bijvoorbeeld in je keel terecht. De juiste manier om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Daarom zal je huisarts, longarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner met je oefenen. Je apotheker kan hier ook bij helpen. Er zijn gebruiksaanwijzingen ontwikkeld voor patiënten.  Je vindt de handleidingen en instructiefilms op inhalatorgebruik.nl. Je kunt de gebruiksaanwijzingen downloaden en meenemen naar je arts of verpleegkundige.

De arts controleert in ieder geval eenmaal per jaar of je op de juiste manier inhaleert en de juiste medicijnen gebruikt.

Twee keer per dag neem ik een pufje en voor het slapen een pilletje, dat lekker smaakt
Ruby Themans, heeft astma
Meer weten over medicijnen? Bestel gratis ons magazine
Poederinhalatoren

Een poederinhalator is een apparaatje waaruit je een poeder inademt. De hoeveelheid medicijnen die je binnen krijgt is afhankelijk van hoe goed je inhaleert. Overleg met je arts als je het idee hebt dat er te weinig poeder in je longen terechtkomt.

Verstuivers

Verstuivers heten ook wel sprays of aerosols. Om ervoor te zorgen dat het medicijn op de juiste plek in uw longen komt kunt u het beste een voorzetkamer gebruiken. Er zijn kleine voorzetkamers die u eenvoudig mee kunt nemen. Er zijn ook ademgestuurde verstuivers. Hierbij hoeft u geen voorzetkamer te gebruiken.

Vernevelaars

Een vernevelaar is een apparaat dat een vloeibaar medicijn omzet in een nevel, die je vervolgens kunt inhaleren. Deze vernevelaars zijn vaak alleen nodig als je ernstig astma hebt of niet op een andere manier kunt inhaleren.

Welke inhalator past bij je?

Er zijn in Nederland meer dan 130 soorten inhalatoren beschikbaar. Dat maakt de keuze niet makkelijker. Toch is het belangrijk dat je met je arts een inhalator kiest die bij je past. Hiervoor kunnen jullie samen een aantal punten aflopen.

  1. Kun je goed inhaleren? De meeste mensen kunnen dit, maar voor sommigen kan het moeilijk zijn. Vooral voor jonge kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en verwarde of dementerende mensen. Voor deze groep zijn alleen dosis-aërosolen met voorzetkamer geschikt, of een vernevelaar. 
  2. Hoe is je longfunctie? Daarbij gaat het vooral om de kracht bij het inademen. Je moet de medicijnen diep in de longen krijgen. Lukt dat niet, dan is bijvoorbeeld een poederinhalator minder geschikt.
  3. Kun je de handelingen goed en in de juiste volgorde uitvoeren?
  4. Wat vind je zelf prettig? Heb je eerder een inhalator gebruikt en hoe beviel die?
  5. In welke levensfase zit je? Jongeren kiezen bijvoorbeeld niet vaak voor een voorzetkamer, zij willen liever een puffer die in hun zak past.

Als duidelijk is welke inhalator het wordt, kijkt de arts welke medicijnen voor die inhalator geschikt zijn. Als het goed bevalt, je ermee overweg kunt en je klachten minder worden, dan hebben jullie samen de juiste keuze gemaakt. Als je niet tevreden bent, kun je teruggaan naar je arts. Het is dan belangrijk om duidelijk uit te leggen wát er niet bevalt. Is het gebruik het probleem of zijn er bijwerkingen?

Meldpunt

Ervaar je problemen bij het voorschrijven van medicijnen of vergoeding ervan? Ben je niet tevreden over je behandeling?  Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.  

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl