Doneer nu Gratis magazine
Hans van den Berg, heeft astma Na mijn longrevalidatie ben ik een stuk gelukkiger geworden

Ik en mijn arts

U heeft vaak te maken met verschillende artsen en verpleegkundigen. Ze zorgen ervoor dat u goede zorg krijgt en helpen u om te gaan met astma. Dat mag u van ze verwachten. Omgekeerd verwachten uw artsen ook een aantal dingen van u. Belangrijk is een goede samenwerking tussen u en uw arts zodat u de zorg krijgt die het beste bij u past.

Uw hele gezondheid

Goede voorlichting is belangrijk. Uw behandelend (huis)arts en de longverpleegkundige zijn er om u te helpen. Aarzel dus niet om vragen te stellen als u iets niet helemaal begrijpt. Het gaat in de behandeling om meer dan alleen uw astma. Uw arts of longverpleegkundige kijken naar uw hele gezondheid en de invloed daarvan op uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld omgaan met astma in uw werk of beperkingen in contacten met familie en vrienden.

De beste behandeling voor u: het zorgplan

De mensen die uw astma behandelen maken vaak samen met u een persoonlijk behandelplan, of zorgplan. Hierin staat omschreven:

 • wat uw diagnose is
 • welke afspraken u heeft gemaakt met uw arts of verpleegkundige
 • welke medicijnen u krijgt
 • wat de doelen van uw behandeling zijn
 • wat u zelf kunt doen om met uw astma om te gaan
 • met wie u contact kunt opnemen bij problemen
   

In het behandelplan staat de zorg beschreven die voor u het beste is. U bespreekt samen welke zorg dat is. De zorg moet passen bij wat u nodig heeft. Dat heet ‘zorg op maat’. U mag het plan meenemen naar huis. Het voordeel van dit plan is dat u alle informatie over uw behandeling bij elkaar heeft. Dat is niet alleen handig voor uzelf, maar ook voor het team dat u behandelt.

Hoe zit het met de bescherming van uw gegevens?

Artsen gaan zorgvuldig met uw gegevens om. Zij moeten zich houden aan de regels over privacy. In deze regels is bijvoorbeeld het volgende wettelijk vastgelegd:

 • Uw artsen mogen informatie over u niet aan anderen doorgeven zonder uw toestemming.
 • Informatie over u mag niet voor anderen te zien zijn.
 • Gesprekken met uw arts mogen niet door anderen te horen zijn.
 • Wil de arts gegevens gebruiken voor iets anders dan uw behandeling? Dan moet hij eerst toestemming aan u vragen.
Regels in de zorg

Iedereen in Nederland die astma heeft, mag goede zorg verwachten. Er zijn regels afgesproken waar de zorg aan moet voldoen. Bijvoorbeeld:

 • de wachttijden zijn niet te lang
 • u krijgt genoeg tijd en aandacht
 • u krijgt de mogelijkheid om meerdere onderzoeken of behandelingen op één dag te plannen
 • er is geen stof in wachtruimtes. Er zijn geen sterke geuren
 • de apparatuur is goed en wordt regelmatig gecontroleerd
 • de praktijk heeft geschoold en deskundig personeel
Wat verwachten artsen van u?

Net zoals u een aantal dingen mag verwachten van uw arts of verpleegkundige, verwachten zij ook een aantal dingen van u. Astma behandelen kan alleen als er een goede samenwerking is tussen u en het team dat u helpt. Probeer daarom zo open mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld over uw manier van leven. Vertel of u rookt, wat u eet en hoeveel u beweegt. Probeer de adviezen van uw arts zo goed mogelijk te volgen.  Geef het aan als u bepaalde afspraken uit het behandelplan niet voor elkaar krijgt. Het maakt niet uit waardoor dit komt. De doelen die u samen heeft opgesteld, moeten voor u wel haalbaar zijn. De samenwerking tussen u en uw arts is daarin het belangrijkste.

Wie kunt u bellen bij vragen of problemen?

Vaak is er binnen uw team één arts of verpleegkundige bij wie u als eerste terecht kunt bij vragen of problemen. Deze persoon wordt ook wel de ‘centrale zorgverlener’ genoemd. Heeft u niet heel veel last van uw astma? Dan is meestal de huisarts of praktijkverpleegkundige uw eerste aanspreekpunt. Heeft u ernstig astma? Dan is het meestal de longarts of de longverpleegkundige. Zorg er voor dat u van hen altijd een telefoonnummer heeft. En dat u weet wie u kunt bellen als uw arts er niet is. De artsen die u behandelen of hun waarnemers zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Ervaart u problemen in de zorg voor uw longen? Bijvoorbeeld met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, met het voorschrijven van medicijnen of rondom het gebruik van zuurstof? Bent u niet tevreden over uw behandeling? Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.  

Wat is goede zorg?

U mag van uw artsen en verpleegkundigen verwachten dat ze goede zorg leveren. Maar wat is goede zorg? 

Lees het in dit gratis boekje
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl