Doneer nu Gratis magazine

Wat kunt u zelf doen?

Heeft uw kind een longontsteking, dan is rust belangrijk. Uw kind zal dit ook zelf aangeven. Als uw kind nog jong is, leg hem dan in zijn bed wanneer hij moe is. Wil hij het liefste dichtbij u zijn? Hij kan dan in de woonkamer slapen, in de kinderwagen of een campingbedje. Oudere kinderen liggen lekker op de bank. Zo bent u in de buurt wanneer dit nodig is.

Voldoende drinken

Let erop dat uw kind voldoende blijft drinken. Zeker als hij nog af en toe last heeft van koorts. Voor baby's tot zes maanden geldt ca. 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag. Borstgevoede kinderen kunt u op verzoek voeden en desnoods een extra flesje water of melk geven. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar hebben zes tot zeven bekertjes per dag nodig van elk ca. 75 ml. Lukt het drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap. Bent u er onzeker over? Vraag dan uw huisarts om advies.

Hoestdrank

Het is niet bewezen dat uw kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. Maar uw kind slaapt er misschien wel beter door. Vraag uw apotheek om advies wat u uw kind mag geven.

Antibioticakuur afmaken

Vaak wordt een longontsteking bestreden met een antibioticakuur. Maak deze altijd af, ook al voelt uw kind zich beter. Anders kunnen de bacteriën er ongevoelig voor worden. Dit heet resistentie. Voelt uw kind zich na drie dagen nog niet beter? Neem dan contact op met de huisarts. Het kan zijn dat uw kind een andere antibioticakuur nodig heeft.

Niet roken

De longen van kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming. Sigarettenrook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen van uw kind. Voorkom dat uw kind wordt blootgesteld aan rook. Dit is niet alleen belangrijk om longziekten in het algemeen te voorkomen, maar zeker bij herstel van een longontsteking. Uw kind kan het anders nog benauwder krijgen dan hij al is. 

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl